Η φουντουκιά (Corylus avellana) είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο ή θάμνος της οικογένειας Betulaceae, γνωστό για τους νόστιμους και θρεπτικούς καρπούς του, τα φουντούκια. Το φυτό είναι ευρέως διαδεδομένο στις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας και καλλιεργείται στην Ελλάδα τόσο για εμπορικούς όσο και για οικιακούς σκοπούς.

Η φουντουκιά μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 3-8 μέτρα και διακρίνεται για τα πλατιά, οβάλ φύλλα της με οδοντωτές άκρες. Οι καρποί της αναπτύσσονται μέσα σε ένα πράσινο περίβλημα, το οποίο ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν. Τα φουντούκια είναι πλούσια σε βιταμίνες (E και B), αντιοξειδωτικά, υγιεινά λιπαρά, και μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή.

Η καλλιέργεια της φουντουκιάς απαιτεί εύφορα, καλά στραγγιζόμενα εδάφη και περιοχές με ήπιο κλίμα. Η Ελλάδα έχει ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια της φουντουκιάς, ιδιαίτερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης.

Corylus-φουντουκιά-μελισσοκομικό-φυτό
Corylus-φουντουκιά-μελισσοκομικό-φυτό Πηγή εικόνας

Μελισσοκομική αξία

Η φουντουκιά έχει περιορισμένη μελισσοκομική αξία, καθώς δεν παρέχει νέκταρ στις μέλισσες. Παρόλα αυτά, αποτελεί μια πρώιμη πηγή γύρης, καθώς ανθίζει τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, όταν λίγα άλλα φυτά είναι σε άνθιση. Η γύρη της φουντουκιάς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή των μελισσών κατά την πρώιμη άνοιξη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του γόνου και την ενδυνάμωση του σμήνους.

Η φουντουκιά μπορεί να μην είναι βασικό μελισσοκομικό φυτό, αλλά η γύρη της είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των μελισσιών σε μια κρίσιμη περίοδο για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους.