Από παλιόξυλα… μεσοκάπακα με θύρα τροφοδοσίας και εξαερισμό ( Κατασκευή )

μεσοκάπακο_με_εξοδο_και_εξαερισμό_12Τα μεσοκάπακα ή εσωτερικά καπάκια είναι κατά την γνώμη μου απαραίτητο μέρος της κυψέλης. Με την εισαγωγή των καπακιών τύπου Αυστραλίας η χρήση τους υποτιμήθηκε. Για την θεωρία που βρίσκεται πίσω από το μικροκλίμα και τον εξαερισμό της κυψέλης ( το μεσοκάπακο τα επηρεάζει ) θα ακολουθήσει άρθρο στην ενότητα ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΑΡΘΡΑ. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζεται μια κατασκευή μεσοκάπακου με τρύπα τροφοδοσίας και έξοδο για τις μέλισσες – εξαερισμό που μπορεί να κατασκευάσει ο καθένας. Αν κάποιος βαριέται να διαβάζει τις θεωρίες και τα φιλοσοφικά κείμενα… να κόψει δρόμο και να πάει στο τέλος. Εκεί είναι οι φωτογραφίες!

Σχεδόν όλα τα ξύλα που μπορεί να βρει κάποιος… στην αποθήκη του η σε ρετάλια από ξυλουργούς κατά πάσα πιθανότητα θα είναι καλύτερα από τα μεσοκάπακα που πωλούνται. Το γιατί θα το εξηγήσω στο άρθρο με την θεωρία που προανέφερα.

Διάφορα ξύλα μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τα καπάκια.
Διάφορα ξύλα μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τα καπάκια.

{adinserter Meli_post}

Οι κατασκευαστές κυψελών χρησιμοποιούν κατά 99% ίδια πρότυπα. Πρέπει να ξέρει κάποιος όμως ότι το συμφέρον του κατασκευαστή – εμπόρου δεν συμπίπτει πάντα με το συμφέρον της μέλισσας και κατ΄ επέκτασην του μελισσοκόμου. Γι’αυτό και κάποιοι άνθρωποι επιδιώκουν να κάνουν τις λεγόμενες πατέντες, γιατί κάτι τους τρώει… και φυσικά έχουν και όρεξη να δοκιμάσουν και να αποτύχουν. Η αποτυχία όπως έχω ξαναπει συνάδελφοι και αγαπητοί αναγνώστες, είναι ευλογία! Προς Θεού δεν θέλω να σε προϊδεάσω για τα μεσοκάπακα ότι θα είναι αποτυχία… μια χαρά τα πάνε μέχρι τώρα οι μέλισσες μαζί τους. Απλά λέω ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ να φτιάξεις κάτι μόνος σου. Μάλλον θα βγει στα μέτρα σου, καλύτερα δεν είναι έτσι…?

Στο κατασκευαστικό μέρος. Συνήθως δεν προτείνω την τέλεια λύση, απλά μια λύση που δουλεύει. Ειδικά στο κατασκευαστικό κομμάτι δεν έχω την πολυτέλεια να έχω πρόσβαση πάντα στα κατάλληλα εργαλεία. Πολλοί από εσάς θα είστε καλύτερα μαστόρια από εμένα και στο εκτελεστικό κομμάτι θα τα κάνετε τέλεια, όπως για παράδειγμα οι φίλοι μου οι ξυλουργοί! Το καπάκι χρειάζεται μια τρύπα για την τροφοδοσία και μια ακόμη για τον εξαερισμό. Αυτός είναι ο στόχος, διάφορες παραλλαγές μπορούν να γίνουν φαντασία έχει ο καθένας απεριόριστη. Στην παρούσα περίπτωση βρήκα κάποια ρετάλια ξύλα κόντρα πλακέ ( απλό ) που ήταν σχεδόν για πέταμα. Ήταν όμως λίγο μεγαλύτερα από τις διαστάσεις της κυψέλης οπότε μπορούσα να τα φέρω στα μέτρα.  Μια ηλεκτρική σέγα για μένα ήταν αρκετή. Χωρίς μεγάλη λεπτομέρια ( για την οποία οι μέλισσες συνήθως αδιαφορούν ) έκοψα τα καπάκια στις διαστάσεις της κυψέλης. Στην συνέχεια άνοιξα μια τρύπα στο κέντρο ώστε να μπει το πριονάκι της σέγας και να αρχίσει την τρύπα για την τροφοδοσία. Στη συνέχεια στην μια πλευρά ( ας πούμε μπροστινή ) έκοψα μια περιοχή περίπου 2,5 Χ 2,5 εκατοστά.

Από αυτή την μικρή οπή θα γίνεται ο αερισμός της κυψέλης. Δεν πρέπει να είναι μεγάλη γιατί θα προκύψουν ισχυρά ρεύματα αέρα
Από αυτή την μικρή οπή θα γίνεται ο αερισμός της κυψέλης. Δεν πρέπει να είναι μεγάλη γιατί θα προκύψουν ισχυρά ρεύματα αέρα

{adinserter Meli_post}

Γιατί τόσο ? Δεν θέλω η πάνω είσοδος – εξαερισμός να μην είναι μεγαλυτερη από την χειμερινή κάτω είσοδο σαν επιφάνεια. Επίσης τα 2,5 εκ. βάθος είναι απαραίτητα, σε συνδυασμό με το “σκαλοπατάκι – πατούρα ) που πατάνε τα πλαίσια, έτσι ώστε να είναι ανοιχτή η είσοδος. Από πάνω στο κενό έβαλα αλουμινοταινία γιατί… δεν είχα κάτι άλλο να βάλω. Όταν ξεκινάω μια κατασκευή είμαι τόσο ανυπόμονος που την τελειώνω με ότι υπάρχει σε οπτική επαφή! Με εξυπηρέτησε όμως… γιατί έκλεισε η πρόσβαση προς τα πάνω. Δεν θέλω οι μέλισσες να μπορούν  πάνε πάνω γιατί είναι χώρος τροφοδοσίας και τον θέλω ήσυχο και καθαρό. Επίσης έκλεισε την δίοδο και δεν κατέλαβε πάνω από μισό χιλιοστό, βολικό νομίζω γιατί δεν αλλάζει καθόλου τις διαστάσεις. Αν κάποιος θέλει  φτιάχνει 2 ή 4 τρυπές για να μπαίνουν όσα ζυμαράκια επιθυμεί. Ο εξαερισμός είναι απαραίτητος αφού το καπάκι καταλαμβάνει το 100% της οροφής, από εκεί πρέπει να φέυγει η υγρασία νωρίς, πριν υγροποιηθεί στην οροφή και φυσικά και τα άλλα παράγωγα της αναπνοής των ζωντανών οργανισμών, που λέγονται μέλισσες, όπως το διοξείδιο του άνθρακα! Τέλος βάζουμε το καπάκι από πάνω ( τύπου Αυστραλίας ), το οποίο από άβολο και ακατάλληλο για τον χειμώνα  τώρα γίνεται βολικό αφού μας δίνει τον απαραίτητο αέρα – χώρο για να μπαίνουν τα ζυμαράκια και δημιουργόντας έναν χώρο… θερμομόνωσης ανάμεσα στον κρύο αέρα και το μεσοκάπακο. Τις θυρίδες εξαερισμού του Αυστραλίας τις κλείνουμε με ταινία ή ότι άλλο βρούμε μπροστά μας. Από το τίποτα και ξερά φύλα κάτι θα κόψουν. Επειδή το ξύλο που χρησιμοποίησα δεν είναι και το πιο ανθεκτικό έβαλα αλουμινοταινία γύρω γύρω για να το προστατέψω. Μέχρι στιγμής είναι άψογο και πρακτικό.

Πηγαίνεις, ανοίγεις το καπάκι Αυστραλίας χωρίς να κάνει ΚΡΑΚ και τρομάξει τις μέλισσες που κάνουν σφαίρα. Αυτό γιατί ποτέ δεν έρχεται σε επαφή με μέλισσες και δεν προπολάρουν τις χαραμάδες. Αλλάζεις το ζυμαράκι, κλείνεις το καπάκι. Αν η μέρα είναι καλή και θέλεις να ρίξεις μια στο εσωτερικό τότε δεν άλλάζει κάτι, απλά το αφαιρείς. Το πιο σημαντικό είναι όταν κάνεις αυτές τις ενέργειες τον χειμώνα δεν πρέπει να  συμβούν δύο πράγματα :

{adinserter Meli_post}

  • Να προκληθούν κρακαρίσματα και να αναστατωθεί η σφαίρα
  • Να αλλάξει το μικροκλίμα της κυψέλης. Αν αλλάξει πρέπει να καταναλώσουν αρκετό μέλι  για να το επαναφέρουν. Σταθερότητα σημαίνει χαμηλή κατανάλωση… ( αλλά και ενέργεια σωματική καταναλώνεται η οποία όπως είναι γνωστό έχει ημερομηνία λήξης σαν μπαταρία. Τώρα αν η μπαταρία είναι Duracell ή κινέζικη είναι θέμα διατροφής – όλο σε άλλα θέματα πηγαίνει ο νους μου… )

Με την χρήση μεσοκάπακου πετυχαίνεις και τα δύο. Τέλος όπως λέει και o Michael Bush από το www.bushfarms.com ,  μετακύ άλλων πλεονεκτημάτων, αν χιονίσει πολύ και το χιόνι μείνει μέρες ή παγώσει, οι μέλισσες θα μπορούν να βγουν από την πάνω εισοδο – έξοδο. Βέβαια ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος από την Αμερική τις χρησιμοποιεί ως αποκλειστικές εισόδους, όχι σαν εφεδρικές! Στο χέρι του καθενός μας είναι να κάνει μικρές δοκιμές. Εξάλου οι κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα διαφέρουν πάρα πολύ ανάλογα με την περιοχή. Δεν μπορεί να διαβάζει κάποιος σε βιβλίο τι θα κάνει τον χειμώνα, όταν ο συγγραφέας είχε στο μυαλό του την Αττική. Πάλι θα κάνω εισαγωγή σε άλλο θέμα… παντού βλέπω γραμμένο από βιβλία μέχρι φόρουμ ότι το κρύο δεν σκοτώνει, η υγρασία το κάνει! Μην το δέχεστε αυτό χωρίς δεύτερη σκέψη. Και μη σας παρασύρει το τραγούδι ” Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ“…

Μη με παρεξηγείτε, δεν ανακάλυψα την Αμερική, πάντα υπήρχαν τα καπάκια αυτά απλά δείχνω πως γίνονται εύκολα από όλους με συνοδεία κάποια τροποποίηση και λίγο θεωρία ( αν αυτά ήταν λίγο το πολύ πως θα είναι ? ). Εξάλου αν θέλεις διαβάζεις μέχρι εδώ… δεν σε πίεσα!