Η πυροσφράγιση των κυψελών αποτελεί μέρος των εργασιών ενός μελισσοκόμου που είναι γραμμένος στα μητρώα του κράτους. Δηλαδή κατέχει μελισσοκομικό βιβλιάριο και έχει δηλωμένα τα μελίσσια του. Αν κάποιος έχει κάτω από 10 μελίσσια δεν χρειάζεται να έχει βιβλιάριο, σύμφωνα με τον νόμο.

Όταν ξεκίνησα τις διαδικασίες για την έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου, μια από τις διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η έκδοση, ήταν το πυροσφράγισμα των κυψελών που δήλωσα πως έχω. Ομολογώ πως για εμένα αλλά και άλλους αρχάριους τότε μελισσοκόμους η πυροσφράγιση ήταν μια διαδικασία που προκαλούσε πονοκέφαλο. Έτσι όπως το βλέπω τώρα, μάλλον την μεγαλύτερη σύγχυση προκαλούσε το γεγονός πως όλες οι οδηγίες έλεγαν πως πρέπει να δανειστείς την πυροσφραγίδα από τον μελισσοκομικό σύλλογο της περιοχής. Οπότε έπρεπε να ταιριάξουν ημερομηνίες, να μην την έχει δανειστεί άλλος, να την επιστρέψεις, να συναναστραφείς με αγνώστους ( για τον αρχάριο έχει σημασία ) κτλ κτλ. Μετά κατάλαβα πως η πυροσφραγίδα δεν είναι κάποιος διαστημικός εξοπλισμός αλλά κάτι που μπορεί να έχει οποιοσδήποτε. Βέβαια το γεγονός ότι σε έναν μελισσοκόμο χρειάζεται να την χρησιμοποιεί μόνο ίσως μια φορά τον χρόνο έχει οδηγήσει σε αυτή την τακτική του… δανεισμού! Φυσικά βρήκα άλλη πυροσφραγίδα αφού ο δανεισμός από τον σύλλογο δεν με βόλευε.

Στο πρακτικό κομμάτι τώρα, χρειάζεται προσοχή καθώς δουλεύει με αέριο. Η προσοχή που πρέπει κάποιος να επιδεικνύει πάντα με τις μπουκάλες υγραερίου είναι απαραίτητη και στην δική μας περίπτωση. Κατά τα άλλα είναι απλή διαδικασία η οποία όπως πάντα μου στοίχισε πολύ σκέψη στην προετοιμασία την πρώτη φορά και πολύ λίγη ώρα για να την κάνω. Ακολουθούν φωτογραφίες με μια μικρή περιγραφή :

{adinserter Meli_post}

πυροσφράγισμα_υγραέριο
Μια μπουκάλα υγραερίου χρειάζεται για να τροφοδοτήσει την πυροσφραγίδα.
πυροσφράγισμα_έλεγχος_φιάλη
Όλα τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητο να τηρούνται. Η φιάλη ελέγχεται για τυχόν διαρροές. Πρέπει να είμαστε σίγουροι όταν κάνουμε τέτοιες εργασίες. ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΜΕΛΙΔΗΣ : Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΛΕΝΧΕΤΑΙ ΜΕ ΣΑΠΟΥΝΑΔΑ.ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΡΡΟΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΗΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ.
Ευχαριστώ για την επισήμανση.

{adinserter Meli_post}

πυροσφραγίδα_προθέρμανση
Τα μέταλλα χρειάζονται κάποια ώρα προθέρμανση μέχρι να είναι σε θέση να κάψουν το ξύλο. Στην αρχή νόμιζα πως κάτι δεν πάει καλά αφού δεν υπήρχε αποτέλεσμα. Ανάλογα με τον εξοπλισμό που έχει ο καθένας, ίσως πάνω από 10-15 λεπτά είναι απαραίτητα.
πυροσφραγίδα_νούμερα
Τα γράμματα και τα νούμερα είναι ξεχωριστά και ο κάθε μελισσοκόμος πρέπει να βρει όσα χρειάζονται για να σχηματίσει τον αριθμό του. Στην δική μου περίπτωση το ένα 7 ήταν προφανώς από άλλο κατασκευαστή και χρειάστηκε να το πάω στον σιδηρουργό να το φάει λιγάκι. Διαφορετικά… Βγαίνει μόνο αυτό! Όλα τα στοιχεία πρέπει να έχουν το ίδιο ύψος.
πυροσφράγισμα_δοκιμές
Μια δοκιμαστική σανίδα θα φανερώσει τυχόν προβλήματα όπως αυτό που ανέφερα στην προηγούμενη φωτογραφία. Επίσης όταν από τις δοκιμές φανεί πως η σφραγίδα είναι έτοιμη προχωράμε στις κυψέλες.

{adinserter Meli_post}

πυροσφράγισμα_πλαίσια
Μπορούν να σφραγιστούν και τα πλαίσια. Όταν το μέταλλο έχει ζεσταθεί… ένα άγγιγμα είναι αρκετό, δεν είναι κόπος!
πυροσφράγισμα_κυψέλες_1
Σφράγισα τα πάντα… μεγάλα και μικρά!

{adinserter Meli_post}

Κάπως έτσι πυροσφραγίζονται οι κυψέλες. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να αναγνωρίζεται ο ιδιοκτήτης τους αλλά και να αναγνωρίζονται οι κυψέλες σε περίπτωση κλοπής. Νομίζω πως μόνο το πρώτο συμβαίνει στην πράξη. Οι κλέφτες δεν ενδιαφέρονται για τα κουτιά αλλά για τα σμήνη , οπότε δυστυχώς πρέπει τα ευφάνταστα μυαλά των μελισσοκόμων να αξιοποιήσουν και άλλες λύσεις κατά των κλοπών. Εγώ ήδη έχω υλοποιήσει την προστασία μέσω του GPS για το οποίο με άλλη ευκαιρία θα γράψω. Αν κάποιος επείγεται μπορεί να μου στείλει μήνυμα ώστε να το κάνω άμεσα.

Comments are closed.