Almond pollination, 1.500.000 κυψέλες για την εκτόξευση του κέρδους!

Μέλισσα σε άνθος αμυγδαλιάςΠολλές φορές όταν διάβαζα ξενόγλωσσες ( κυρίως Αμερικάνικες ) ιστοσελίδες  και blog για την μελισσοκομία  συναντούσα στο μενού πέραν από τα γνωστά όπως την αντιμετώπιση της βαρρόα, πως κόβουμε μελίσσια, πως φτιάχνουμε βασίλισσες κτλ. μια ξεχωριστή κατηγορία – ενότητα με τίτλο Almond Pollination.

Για το pollination ήξερα πως είναι επικονίαση, ψάχνω να βρω για το almond. Το ένα στοιχείο έφερε το άλλο και κάπως έτσι κατέληξα να γράψω αυτό το άρθρο… για την επικονίαση της Αμυγδαλιάς! Δεν αφορά άμεσα τους Έλληνες μελισσοκόμους στην καθημερινή μελισσοκομική πρακτική, όμως πολλά στοιχεία μπορεί να αποκομίσει κάποιος.

Ο καρπός και το άνθος της αμθγδαλιάς
Ο καρπός και το άνθος της αμθγδαλιάς ( Πηγή  )

   Σε λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο αγροτικό γεγονός του πλανήτη. Δεν είναι άλλο από την επικονίαση των αμυγδαλεώνων της Καλιφόρνια. Μια περιοχή της Γης, που έχει περίπου ίδιο κλίμα με την Ελλάδα. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει άμεση σχέση με την μελισσοκομία, καθώς οι κυψέλες που τοποθετούνται εκεί τον Φεβρουάριο αυξάνουν το εισόδημα τόσο των αμυγδαλοπαραγωγών όσο και των μελισσοκόμων. Αυτές οι δύο κατηγορίες αγροτών, συνεργάζονται στενά και το εισόδημά τους εξαρτάται από την παρουσία του άλλου.

   Ας αναλογιστούμε λιγάκι πόσο πραγματικά μεγάλο είναι το γεγονός αυτό. Οι αριθμοί βοηθάνε για να γίνει κατανοητό, το τεράστιο μέγεθος αυτής της καλά οργανωμένης ανθρώπινης δράσης. Στην κεντρική και βόρεια Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχουν εκτάσεις με παραγωγικές αμυγδαλιές που καλύπτουν αυτή την στιγμή πάνω από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ( ή αλλιώς 3.000.000 στρέμματα ) ενώ άλλα 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα ( 400.000 στρέμματα ) έχουν ήδη φυτευτεί αλλά δεν καρπίζουν ακόμη. Αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια και ήδη νέες εκτάσεις δεσμεύονται για να φυτευτούν νέες αμυγδαλιές. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς, αφού η συγκεκριμένη περιοχή καλύπτει αρκετά πάνω από την μισή παγκόσμια παραγωγή αμυγδάλου. Με την ζήτηση για αυτό τον καρπό να είναι συνεχώς αυξανόμενη παγκοσμίως, οι Καλιφορνέζοι δουλεύουν πολύ συστηματικά, σε συνεργασία με τους μελισσοκόμους, και αυξάνουν την παραγωγή τους κάθε χρόνο.

Κυψέλες στις αμυγδαλιές
Οι κυψέλες τοποθετούνται πάνω σε παλέτες για την διευκόλυνση στην μεταφορά – φόρτωση ( πηγή : http://www.flickr.com/photos/sdosremedios/363586406/ )

{adinserter Meli_post}

 Κάθε 2 στρέμματα χρειάζεται μια αποικία μελισσών, έτσι ώστε η επικονίαση να είναι βέλτιστη και άνετη. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως αυτή τη στιγμή, χωρίς να έχουν καρπίσει οι νεαρές αμυγδαλιές χρειάζονται 1.500.000 κυψέλες! Δηλαδή 100.000 περισσότερες από όσες έχει όλη η Ελλάδα χρειάζονται για την επικονίαση μιας καλλιέργειας. Στην Καλιφόρνια υπάρχουν περίπου 400.000 κυψέλες, οπότε οι υπόλοιπες κυψέλες πηγαίνουν στην Καλιφόρνια από όλη την Αμερική στις αρχές του Φλεβάρη.

Φόρτωση κυψελών
Φόρτωση κυψελών

   Είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση κυψελών στον πλανήτη που ξεκινά από το φθινόπωρο και κορυφώνεται λίγο πριν… ανθίσουν οι Αμυγδαλιές. Συνολικά στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 2.500.000 κυψέλες, δηλαδή περίπου το 60% όλων των κυψελών συγκεντρώνονται σε μια περιοχή… με έναν στόχο, το εγγυημένο οικονομικό όφελος. Η μετακίνηση αυτή γίνεται με συμβόλαιο, γι αυτό και είναι εγγυημένο το εισόδημα.

Σε τέτοια χέρσα χωράφια "σταθμεύουν" τις κυψέλες τους όσοι έρχονται από μακριά.
Σε τέτοια χέρσα χωράφια “σταθμεύουν” τις κυψέλες τους όσοι έρχονται από μακριά.

   Οι μελισσοκόμοι που θα μεταφέρουν τις κυψέλες τους από πολιτείες όπου ο χειμώνας είναι βαρύς, δεν τον αφήνουν να τους προλάβει. Πριν έρθουν τα χιόνια πηγαίνουν τις κυψέλες τους στην Καλιφόρνια και τις τοποθετούν σε μεγάλες εκτάσεις οι οποίες είναι ακαλλιέργητες και τίποτα δεν φυτρώνει σε αυτές, ούτε καν χορταράκια και ο λόγος είναι η έλλειψη νερού. Εκεί δεν υπάρχει τίποτα για τις μέλισσες. Έτσι όταν έρχεται η στιγμή μπαίνουν στους Αμυγδαλεώνες και δίνουν το 100% της δύναμής τους. Οι μελισσοκόμοι πληρώνονται ανάλογα με την δύναμη των μελισσιών τους, και αυτή φυσικά μετριέται σε πλαίσια. Οι μελισσοκόμοι λοιπόν την στιγμή που εμείς ( κάνω την σύγκριση γιατί έχουμε παρόμοιο κλίμα με την Καλιφόρνια ) έχουμε σταματήσει κάθε δραστηριότητα στα μελίσσια μας λόγο χειμώνα, εκεί κάποιοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να είναι τα μελίσσια τους όσο το δυνατόν πολυπληθέστερα. Οι τρόπος φυσικά για να γίνει αυτό δεν είναι άλλος από την εντατική τροφοδότηση και διέγερση και η παρουσία γύρης ή υποκατάστατου. Σε συζητήσεις Αμερικανών μελισσοκόμων σε φόρουμ για το θέμα της επικονίασης αναφέρεται πως οι χειρισμοί έχουν στόχο να γεννηθούν τουλάχιστον 3-4 φουρνιές νέων μελισσών πριν την άνθιση της αμυγδαλιάς μέσα στο φθινόπωρο και τον χειμώνα! Αυτό μεταφράζεται σε κέρδος οπότε είναι ο στόχος των μελισσοκομικών τους χειρισμών, άσχετα αν … δεν ταιριάζει στην εποχή.

{adinserter Meli_post}

Τα μελίσσια είναι έτοιμα για το έργο τους. Πληρώνονται για την δύναμή τους.

   Από συζητήσεις πάλι μεταξύ Αμερικανών μελισσοκόμων φαίνεται πως ο χειμώνας που πέρασε για κάποιους ήταν αρκετά καταστροφικός ( για την ακρίβεια δεν πέρασε αλλά εφόσον κάποιος έχει στόχο το κέρδος στην Καλιφόρνια δεν έχει σημασία, τώρα θα τα μετρήσει τα μελίσσια – όχι τον Μάρτιο όπως πολύ σωστά κατά τα άλλα κάνουμε εμείς ). Πολλά μελισσοσμήνη χάθηκαν, αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση στην τιμή της ενοικίασης της κάθε κυψέλης. Δεν θα μπορέσει να καλυφθεί πιθανόν η ζήτηση οπότε οι καλλιεργητές θα πληρώσουν παραπάνω για να μη μείνουν … χωρίς μέλισσες!!!

{adinserter Meli_post}

Οι κυψέλες είναι έτοιμες να φορτωθούν και να επιστρέψουν στους μελισσοκόμους.

   Το ποσό που πληρώνεται στους μελισσοκόμους είναι περίπου 120-130€ ( ίσως παραπάνω φέτος  ) για κάθε μέση κυψέλη. Γιατί ? Διότι αυτά τα χρήματα θα τα πάρουν πολλαπλάσια από τα αμύγδαλα, τα οποία χωρίς τις μέλισσες δεν θα είναι τόσα πολλά. Μάλιστα τα συμβόλαια κλείνονται είτε πρόσωπο με πρόσωπο ανάμεσα στους επαγγελματίες είτε το αναλαμβάνουν μεσιτικά γραφεία, δηλαδή εταιρίες που βρίσκουν στον μελισσοκόμο και τον στέλνουν σε αμυγδαλεώνα συστημένο. Έτσι λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι τον Φεβρουάριο προκύπτει το πρώτο εισόδημα για τους Αμερικανούς συναδέλφους, για κάποιους από τους οποίους είναι και το κυριότερο στην χρονιά, χωρίς να υπάρχει ο φόβος μήπως… δεν πάει καλά η χρονιά και δεν πάρουν πολλά μέλια.

   Από την άλλη ότι κάνει ο άνθρωπος έχει συνέπειες, και η επικονίαση των αμυγδαλιών δεν αποτελεί εξαίρεση. Για αυτές θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά. Το σίγουρο είναι ότι οι συνέπειες είναι πιο κοντά στην Ελλάδα από ότι είναι η ίδια η Καλιφόρνια.

   Αλήθεια, στην Ελλάδα έχουμε Αμυγδαλιές ? Ναι, έχουμε πολλές. Είμαστε στην 6η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή αμυγδάλου. Πραγματικά δεν γνωρίζω ποιες είναι οι δυνατότητες για πραγματοποίηση αντίστοιχου εγχειρήματος στην Ελλάδα. Οι μέλισσες ( και τα άλλα είδη – ειδικά οι βομβίνοι ) έτσι και αλλιώς παρέχουν τις υπηρεσίες τους, λατρεύουν τις αμυγδαλιές. Άλλο όμως αυτό και άλλο οι δύο κυψέλες σε κάθε στρέμμα  που έχουν υπολογίσει οι Αμερικάνοι για μέγιστη απόδοση. Δεν έχω λόγω να μην τους πιστέψω καθώς τα οικονομικά μεγέθη γύρω από το αμύγδαλο μετριούνται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Για παράδειγμα οι εξαγωγές μόνο για την Αμερική το 2011 ήταν αξίας 2.8 δισεκατομμυρίων. Θα μπορούσε να γίνει μια μικρή μελέτη όσον αφορά την απόδοση των αμυγδαλιών στην Ελλάδα με την παρουσία κυψελών στην αναλογία που πρέπει σε σύγκριση με την φυσική και τυχαία παρουσία των μελισσών ( οι 2 κυψέλες ανα στρέμμα αναφέρονται και σε σημειώσεις Ελληνικού πανεπιστημίου ) . Αν πράγματι προκύπτει αύξηση στην παραγωγή τότε πρόκειται για μια κατάσταση WIN – WIN όπως λένε και οι ξένοι… δηλαδή κερδίζω εγώ άμα κερδίσεις και εσύ, κερδίζουν και οι δύο. Γενικώς θα έπρεπε να κυνηγάμε τέτοιες καταστάσεις, γιατί ο συνέταιρος “δένεται – δεσμεύεται” να τα πάει καλά. Από την πολύ μικρή μου εμπειρία, αυτό που συναντώ εγώ συνήθως είναι το εξής ( σε γενικές γραμμές )  : προτιμώ να μείνω φτωχός παρά να γίνουμε πλούσιοι και οι δύο. Στην περιοχή μου δεν έχουμε οργανωμένους αμυγδαλεώνες, όμως εύχομαι σε άλλες περιοχές ( π.χ Θεσσαλία ) να ευδοκιμήσει αυτή η συνεργασία, αν δεν γίνεται ήδη.

Comments are closed.