Η ανάγκη για νερό την άνοιξη – Ποτίστρα για τις μέλισσες των 75 λίτρων ( κατασκευή )

Αρχές Μαρτίου πλέον, το άρθρο αυτό άργησε να γραφτεί, πραγματικά. Γιατί ? Οι μέλισσες έχουν ανάγκη το νερό νωρίτερα, ακόμη και σε περιοχές όπως η δική μας όπου ο χειμώνας ακόμη καλά καλά δεν έφυγε. Ναι πράγματι, ίσως δεν φαίνεται αναγκαία η παροχή νερού στις μέλισσες αυτές τις μέρες, γιατί βρέχει, τα πάντα είναι υγρά και βρίσκουν νερό. Μου έρχονται στο μυαλό οι δύο μέρες που ήταν ηλιόλουστες ( 4,5 Μαρτίου ). Οι μέλισσες έψαχναν σε λακούβες με λάσπες το νερό τους ( Τους αρέσουν αυτά τα νερά ).

{adinserter Meli_post}

Οι λακούβες αυτές την πρώτη μέρα έμειναν μισές και την δεύτερη μέρα με ήλιο είχαν σχεδόν στεγνώσει. Από τα μέσα του προηγούμενου μήνα παρατήρησα και φωτογράφησα μέλισσες να πίνουν νερό από τα τσιμεντόλιθα που κρατούσαν υγρασία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά ? Ότι οι κυψέλες εκτρέφουν γόνο. Πράγματι από τις παρατηρήσεις που προέκυψαν από την πρώτη επιθεώρηση της Άνοιξης, επιβεβαιώθηκε το γεγονός! Στις 4 Μαρτίου είχε εκκολαφθεί ήδη η πρώτη γενιά μελισσών της Άνοιξης και στην θέση τους η βασίλισσα γεννούσε νέα αυγά. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον από τις 15 Φεβρουαρίου η βασίλισσες, ανάλογα με τις διαθέσιμες τροφές μέσα στην κυψέλη, άρχισε να διευρύνει τα στεφάνια του γόνου.  Τώρα τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με την ποτίστρα… ? Το νερό είναι χρήσιμο όλη την χρονιά ( και τον χειμώνα ) αλλά από την στιγμή που θα αρχίσει η εκτροφή του γόνου είναι απαραίτητο. Από τις παρατηρήσεις στο ημερολόγιο μου από την Ανοιξη του 2012 και του 2013 προκύπτει ότι υπάρχουν δύο καταγραφές με το ίδιο περιεχόμενο ( συμπτωματικά γράφτηκαν και την ίδια μέρα !!! ). Οι μέλισσες ψάχνουν για νερό…

Μπορεί να πει κάποιος ότι οι μέλισσες βρίσκουν νερό μόνες τους. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.

Όποιος θέλει μπορεί να συνεχίσει την ανάγνωση κάποιων σκέψεων που προέκυψαν διαβάζοντας το βιβλίο ( Οι μελιτοφόρες μέλισσες και η εκτροφή τους : Werner Gekeler – σελ 36 – το βιβλίο αντιπροσωπεύει την γερμανική σχολη. Πολύ καλές πληροφορίες, μετάφραση όμως που χάνει… Το βιβλίο αυτό επίσης είναι διαθέσιμο στην κεντρική δημόσια βιβλιοθήκη της Κόνιτσας ). Τις ημέρες που οι μέλισσες δεν βρίσκουν τροφή έξω ( αραιό νέκταρ ) χρησιμοποιούν τα αποθέματα της κυψέλης που είναι συμπυκνωμένα. Για αυτό το σκοπό χρειάζονται νερό για να τα διαλύσουν. Την άνοιξη συμβαίνουν δύο πράγματα :

( Διευκρίνηση, στο παρών άρθρο εξετάζεται η σχέση του νερού και της μέλισσας την άνοιξη. Το καλοκαίρι επίσης είναι απαραίτητη η ύπαρξη του νερού και θα συζητηθεί το γιατί ). 

 • Αρχίζει η εκτροφή γόνου -> αυξάνονται οι απαιτήσεις για τροφή.
 • Βρέχει συχνά ή κάνει κρύο -> δεν μπορούν οι μέλισσες ( χωρίς κίνδυνο ) να συλλέξουν όυτε φρέσκο νέκταρ ούτε νερό για να αραιώσουν το υπάρχον μέλι στις κηρήθρες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις σελίδες του βιβλίου, η απόσταση που βρίσκεται το νερό είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία της νεροκουβαλήτρας! Οι μέλισσες συλλέγουν το νερό τους πολύ κοντά από την κυψέλη! Οι αποστάσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις αποστάσεις συλλογής των μελισσών για γύρη και νέκταρ. Μια ποτίστρα κοντά στις κυψέλες μειώνει τις απώλειες μελισσών από πτήσεις με ακατάλληλες συνθήκες.

Τρία πράγματα με ενδιαφέρουν πάρα πολύ και γι’αυτό κάνω πραγματικά αγγαρεία κουβαλώντας νερό στο βαρέλι όλο τον καιρό! Είναι πραγματική αγγαρεία!

{adinserter Meli_post}

 • Οι μέλισσες να μη πετάν μακριά για νερό ( Απόδοση )
 • Να μη πετάνε σε γείτονες για νερό ( Καλός γείτονας )
 • Και κάτι που δεν έχει μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Βάζοντας την ποτίστρα στο υψηλότερο σημείο του μελισσοκομείο και έχοντας πάντα ένα λάστιχο αρκετών μέτρων μπορούμε να προλάβουμε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά. Ατυχήματα συμβαίνουν, γενικώς όμως οι μελισσοκόμοι είναι πολύ προσεκτικοί με το θέμα αυτό. 75 λίτρα στην συγκεκριμένη ποτίστρα είναι μια καλή βοήθεια για αυτό το σκοπό. ( Προστασία του περιβάλλοντος από πυρκαγιές).

Πριν περάσουμε στο κατασκευαστικό μέρος, ένα συμπέρασμα μπορώ να διατυπώσω. Η ποτίστρα καλό είναι να μπαίνει περί τα μέσα του Φεβρουαρίου. Στην αρχή το ενδιαφέρον δεν θα είναι μεγάλο, καθώς η παροχή νερού στην φύση είναι ασταθής μέν, αλλά μεγάλη. Καθώς περνά ο καιρός και θα γίνεται πιο ξερός οι μέλισσες θα προτιμήσουν την πηγή δίπλα τους. Η τοποθέτηση νερού δίπλα στις μέλισσες αργότερα, όταν εκείνες θα έχουν ήδη βρει την πηγή τους, φέρνει συνήθως απογοήτευση! Χρειάζεται όμως υπομονή στο θέμα της ποτίστρας, δεν την προτιμούν αμέσως.

Το θέμα του νερού έχει εξεταστεί και πάλι στο άρθρο με την κατασκευή της ποτίστρας των 10 λίτρων, αλλά από διαφορετική οπτική γωνία. Με την ποτίστρα που προτείνω σήμερα καλύπτεται πραγματικά η ανάγκη ενός μέσου μελισσοκομείου. Η μικρή ποτίστρα ήταν απλά μια εφαρμογή για να δώσει ιδέες σε όσους θέλουν να κάνουν πειράματα.

Στο πρακτικό κομμάτι πλέον η πρόταση είναι πολύ απλή! Ένα βαρέλι με βρυσάκι κάνει την δουλειά. Το συγκεκριμένο είναι βαρέλι κατάλληλο για τρόφιμα. Το βρυσάκι το τοποθέτησα εκ των υστέρων. Το τοποθετούμε πάνω σε κάποιο ύψος για να υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετήσουμε μια σανίδα όπου θα στάζει το νερό. Η σανίδα αυτή καλό είναι να έχει μικρή κλίση για να μη φεύγει το νερό αμέσως αλλά και να μη λιμνάζει εντελώς, να υπάρχει μια μικρή ροή. Την σανίδα αυτή με ένα αιχμηρό αντικείμενο την χαράζουμε για να κρατά περισσότερο νερό και να δημιουργεί σημεία τα οποία αγαπά η μέλισσα, της αρέσει να ρουφά το νερό από υλικά που έχουν ποτιστεί, παρά από πεντακάθαρο νερό. Η σανίδα μπορεί να είναι 1-1,5 μέτρο για να παρέχει αρκετό χώρο και να έχει πλάτος επίσης ικανό. Αντί για ραβδώσεις πάνω στην σανίδα το νερό μπορεί να κατευθυνθεί – καθυστερηθεί αποτελεσματικά με πηχάκια τοποθετημένα σαν σκαλοπατάκια. Σε διαφορετική περίπτωση φεύγει και χάνεται όλο στο χώμα.

Κάποιες δικές μου παρατηρήσεις :

{adinserter Meli_post}

 • Ενδεχομένως θα προσελκύσει μέλισσες από άλλα μελισσοκομία.
 • Σχεδόν σίγουρα θα πίνουν νερό και κάποιες σφήκες εκεί.
 • Το συγκεκριμένο δοχείο ανάλογα με την χρήση μπορεί να διαρκέσει πάνω από μία εβδομάδα ( με άλλες τεχνικές για την παροχή πολύ περισσότερο ).
 • Να μπει ένα τούλι στο βρυσάκι γιατί μπαίνουν μέσα και φράζουν την ροή. Έτυχε να σφηνώσει κάποια φορά και μετά από μέρες που δεν πήγα να ελέγξω και μέσα στον καύσωνα αντίκρισα μια στεγνή σανίδα, ενώ το βαρέλι… ήταν γεμάτο.
 • Το πιο πολύ νερό με αυτό τον τρόπο πηγαίνει χαμένο, με την τοποθέτηση συσκευής ορού ή με φλοτέρ η απόδοση θα είναι πολύ καλύτερη ( επόμενη βελτίωση που θα κάνω ).
 • Το νερό έτσι και αλλιώς να μη μένει πάνω από 20 μέρες.
 • Το καλοκαίρι ένα φελιζόλ πάνω από το βαρέλι καλό είναι για να μη… βράσει το νερό!
 • Την άνοιξη η σανίδα να είναι προσήλια ενώ το καλοκαίρι σε σκιερό μέρος.

Κάθε φορά πολλά λόγια και λίγες φωτογραφίες! Ελπίζω να αξίζουν του χρόνου και της προσοχή σας…

Φωτογραφίες από την ποτίστρα με τις μέλισσες να πίνουν νερό ( Υλικό από τις 10 Μαρτίου 2013 )

Για οποιοδήποτε σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της σελίδας, δεν χρειάζεται εγγραφή. 

Στην αρχή είπαμε οι μέλισσες ίσως να μη δίνουν καμία μα καμία σημασία στην ποτίστρα μας. Στην συνέχεια όμως όταν θα αποφασίσουν τι τις συμφέρει και τι όχι… θα δείτε παρόμοιες εικόνες. 

{adinserter Meli_post}

Μέλισσες πίνουν νερό από τις αυλακώσεις της σανίδας
Μέλισσες πίνουν νερό από τις αυλακώσεις της σανίδας

Κατασκευή και αρχική τοποθέτηση 

Αφήστε μια απάντηση