Ποτίστρα 10 λίτρων για τα μελίσσια ή για τις γλάστρες σας με 1€

Ποτίστρα για τα μελίσσια ή τα λουλούδια με 1 ευρώ
Η εποξειδική κόλλα κάνει καλή δουλειά και είναι ανθεκτική. Πλάθουμε την πλαστελίνη και σε 20 λεπτά είναι…πέτρα

   Πολλές φορές στο μέρος που έχουμε τα μελίσσια ( αυτή η ποτίστρα αναφέρεται σε  λιγοστά μελίσσια ) δεν υπάρχει νερό ή απλά θέλουμε να τους το παρέχουμε πολύ κοντά τους. Το άρθρο αυτό δείχνει πως με κόστος περίπου … 1€ και με υλικά που βρίσκει ο καθένας μπορούμε να φτιάξουμε μια μικρή ποτίστρα των 10 λίτρων. Αν πιστεύετε πως δεν κάνει για τα μελισσάκια σας, ποτίστε το αγαπημένο σας λουλούδι – φυτό όταν θα πάτε διακοπές! Κρατάει αρκετές μέρες. Στο τέλος του άρθρου η κουβέντα πάει λίγο μακριά…   Μια εισαγωγούλα… Πολλές κατασκευές και πατέντες, δεν αφορούν μεγάλα μελισσοκομεία. Έτσι είναι, ο επαγγελματίας δεν μπορεί να ασχολείται με τέτοια μαραφέτια. Όμως, πρέπει όλοι να ξέρουν πως γενικά οι μελισσοκομικοί χειρισμοί… δεν είναι ίδιοι για αυτούς που πρέπει να θρέψουν τις οικογένειές τους από τις μέλισσες σε σχέση με αυτούς που έχουν μερικά μελίσσια στην αυλή ή στο κτήμα τους. Τα άτομα της δεύτερης κατηγορίας έχουν δικαίωμα στο λάθος και το πείραμα… και αυτό κατά την γνώμη μου είναι πλεονέκτημα. Στην μαθησιακή διαδικασία γενικώς, το λάθος είναι ότι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί, η μελισσοκομία δεν αποτελεί εξαίρεση ( με μέτρο όμως εεε, γιατί κάποιοι μας περιόρισαν εντελώς τις δυνατότητες εδώ και 2 περίπου χρόνια ).

{adinserter Meli_post}

   Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η παρούσα κατασκευή δεν αποτελεί την λύση στην τροφοδότηση με νερό ενός κανονικού μελισσοκομείου ( Δείτε αυτή την ποτίστρα για κάλυψη μεγαλύτερου αριθμού κυψελών ) , αλλά ενός μικρού ερασιτεχνικού ή ακόμη και ενός μόνο μελισσιού στο οποίο από μια μικρή τρυπούλα, τόση ώστε να μην χωρά να περάσει ούτε μια μέλισσα μπορούμε να τροφοδοτήσουμε στο εσωτερικό της κυψέλης νερό. Και θα πει κάποιος, γιατί να τροφοδοτήσω ένα μόνο μελίσσι με νερό, αυτή τη δουλειά θα κάνουμε σε όλες τις κυψέλες. Προφανώς όχι, απλά κάποιοι άνθρωποι θέλουν να πειραματίζονται και να βλέπουν τις επιδράσεις των ενεργειών τους. Για παράδειγμα, πήγε καλύτερα η ομάδα με τις ποτίστρες κατά τη διάρκεια του καύσωνα ή στην συλλογή μελιού; Ως γνωστόν σε αυτή την περίοδο οι μέλισσες χρειάζονται πολύ νερό.

   Αν κάποιος ενδιαφέρεται για κάποιες λεπτομέρειες παραπάνω, που ίσως είναι λίγο υπερβολικές, ( σχετικές όμως με την συμπεριφορά της μέλισσας ) μπορεί να συνεχίσει την ανάγνωση στο κείμενο μετά τις φωτογραφίες.

   Τώρα πάμε στο κατασκευαστικό μέρος. Εύκολα βρίσκει κανείς άδειες φιάλες, από εκείνες που χρησιμοποιούνται για την παροχή νερού στους ψύκτες. Δεν συμπεριλαμβάνω μέσα στο κόστος την άδεια φυάλη. Εσείς μπορεί να έχετε ένα άλλο δοχείο στο σπίτι, όλα κάνουν και δεν χρειάζεται να έχει το πώμα του αναγκαστικά. Στη συνέχεια από ένα φαρμακείο βρίσκουμε μια συσκευή ορού, αν θυμάμαι καλά κάνει 50 λεπτά του ευρώ. Τρυπάμε στο κάτω μέρος το δοχείο και περνάμε λίγο μέσα την πάνω άκρη του σωλήνα. Τέλος για να στερεώσουμε το σωληνάκι εκεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια κόλα – πλαστελίνη, που πολλές φορές μου έχει χρησιμεύσει, την εποξειδική κόλα. Για παράδειγμα αυτή. Περίπου 6€ νομίζω κάνει, θα χρησιμοποιήστε ελάχιστη και θα έχετε να επιδιορθώστε σωλήνες νερού, ποτίσματος και γενικά να στεγανοποιήσετε ότι άλλο θέλετε. Η ροή του νερού ρυθμίζεται με ακρίβεια από τον διακόπτη που έχει το σύστημα του ορού. Βάζουμε το δοχείο σε σημείο ψηλότερα από εκεί που θέλουμε να στάζει το νερό και δεν σφίγγουμε το καπάκι, αν υπάρχει. Η ροή ρυθμίζεται από τον διακόπτη.

{adinserter Meli_post}

{adinserter Meli_post}

Κάποιες λεπτομέρειες… εισαγωγή σε μελλοντικό θέμα.

   Μια μέλισσα για να φέρει νερό στην κυψέλη, πρέπει να  πετάξει μια Χ απόσταση μέχρι την πηγή του νερού. Για να καλύψει αυτή την απόσταση πρέπει :

  • Να “Φορτώσει” κα να καταναλώσει την απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας πάνω της ανάλογα με την απόσταση ( μέλι ).
  • Να ξοδέψει ένα τμήμα από το πεπερασμένο – συγκεκριμένο ποσό ενέργειας  που της απομένει για όλη της την ζωή.

   Με την ποτίστρα στο εσωτερικό της κυψέλης ( ή πολύ κοντά ) πετυχαίνουμε την ελαχιστοποίηση κατανάλωσης μελιού και σωματικής καταπόνησης για τον σκοπό της συλλογής νερού, έτσι αυτοί οι πόροι μπορούν να πάνε στην συλλογή μελιού. Βάλτε στο παιχνίδι και την ύπαρξη μιας βαρρόας πάνω στην νεροκουβαλήτρια… και γιατί όχι μια νοζεμίαση. Καθημερινότητα για μια κυψέλη…

   Τέλος, έχω την υπόνοια ότι μεγάλες εξωτερικές ποτίστρες μπορούν να αποτελέσουν σημεία μετάδοσης ασθενειών από την μια κυψέλη του μελισσοκομείου στις άλλες αλλά και μετάδοση ασθενειών από μέλισσες που δεν ανήκουν στο δικό μας μελισσοκομείο. Η παροχή στο εσωτερικό αποκλείει την περίπτωση αυτή.

   Όλα τα παραπάνω είναι πράγματι λεπτομέρειες… αλλά αν διάβασες μέχρι εδώ , σου αρέσουν οι λεπτομέρειες !!! Σωστά ?

Αφήστε μια απάντηση