Αμερικανική Σηψιγονία – μέθοδος της μετάγγισης

Εισαγωγή της εισαγωγής….

Αυτό το άρθρο ( το θεωρητικό μέρος ) είναι έτοιμο εδώ και πολύ καιρό! Για την ακρίβεια το είχα γράψει πριν ξεκινήσω την παρούσα ιστοσελίδα και ίσως αποτέλεσε την αφορμή για να αρχίσω να γράφω γενικώς. Θα πω κάτι που σε κάποιους θα ακουστεί σκέτη τρέλα και υπερβολή. Είναι αλήθεια όμως και πιστεύω πως θα καταλάβετε το γιατί. Για εμένα η Αμερικανική σηψιγονία από κατάρα μετατράπηκε σε ευλογία και μου έδωσε την δυνατότητα να περάσω σε ένα άλλο επίπεδο ( σύμφωνα πάντα με τα δικά μου κριτήρια ). Όταν συνειδητοποίησα πως μια μου κυψέλη έχει αμερικανική σηψιγονία πάγωσα. Όταν αντιλήφθηκα μετά από λίγο καιρό πως και άλλες κυψέλες νοσούσαν τότε απογοητεύτηκα και πίστεψα πως τελειώνει η μελισσοκομεία για μένα με άδοξο τρόπο. Εκεί ακριβώς λοιπόν αποφάσισα πως δεν γίνεται να χάσω, φυσικά οικονομική δυνατότητα δεν υπήρχε για να γίνει νέο ξεκίνημα και άρχισε η πάλη! Πηγή της αντιμετώπισης κάθε προβλήματος είναι η μελέτη και η κατανόησή του. Το διάβασμα που έκανα αυτή την περίοδο δεν συγκρίνεται με αυτό που έκανα για σχολές, μεταπτυχιακό κτλ. Ήταν πολύ πιο έντονο. Το γεγονός ότι είχα τελειώσει το μεταπτυχιακό μου στην Περιβαλλοντική εκπαίδευση μου έδωσε την πρόσβαση ( ως φοιτητής ) σε επιστημονικά άρθρα και φυσικά το εκμεταλλεύτηκα. Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν εκατοντάδες άρθρα για κάθε θέμα που αφορά την μέλισσα αλλά υπάρχουν δύο περιορισμοί :

{adinserter Meli_post}

 • Το 99.9% αυτών είναι στην Αγγλική
 • Πολλά από αυτά δεν είναι προσβάσιμα από το ευρύ κοινό στο σύνολό τους άλλα μόνο η περίληψη.

Εξ αιτίας της αμερικανικής Σηψιγονίας έμαθα να μαθαίνω μόνος μου, έμαθα που να ψάχνω, έμαθα να κάνω υπομονή, έμαθα να είμαι σίγουρος, έμαθα να είμαι αισιόδοξος και φυσικά έμαθα να μοιράζομαι αυτά που μαθαίνω γιατί αν κάποιοι άλλοι δεν είχαν κάνει μελέτες εγώ δεν θα πετύχαινα.

Όταν λίγο πριν τον ερχομό του χειμώνα ( Οκτώβριος ) τινάζεις μελίσσι σε εντελώς άχτιστα στο γεωγραφικό ύψος και πλάτος της Κόνιτσας και αυτό χτίζει, μαζεύει προμήθειες κυρίως σε γύρη και την επόμενη χρονιά απολύτως υγειές γίνεται ένα 20άρι μελίσσι, έχει έρθει η ώρα να ξεχάσεις όλα τα ΜΗ και ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ και να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου.

Πριν περάσω στο κυρίως θέμα να σημειώσω πως οι μελισσοκόμοι δεν συζητούν για την Αμερικάνικη Σηψιγονία. Μάλιστα αν αποφασίσουν να μιλήσουν χαμηλώνουν τον τόνο της φωνής και το βλέμα… Είναι σαν να ήρθε το ΚΑΚΟ και απολογούνται. Ο λόγος είναι να μην τους πιάσουν στο στόμα τους οι υπόλοιποι και τους βγάλουν το όνομα. Πράγματι, υπάρχουν πολύ κακόβουλοι άνθρωποι και στον ωραίο χώρο της μελισσοκομίας και η λασπολογία δεν απουσιάζει.

Δεν παριστάνω τον ειδικό στην Αμερικανική σηψιγονία, δεν είμαι. Νομίζω πως χρειάζεται καλή διάθεση και φιλία μεταξύ των μελισσοκόμων και να ζητάμε βοήθεια ο ένας από τον άλλο. Από την στιγμή που το κράτος φρόντισε μόνο για την απαγόρευση των φαρμάκων αλλά δεν έχει φροντίσει για την παροχή ειδικών ανθρώπων πρέπει να είμαστε οι γιατροί των μελισσών μας. Είναι δεδομένο.

Λίγα λόγια από την μικρή μου πείρα γράφω στο τέλος του άρθρου. Επίσης δεν κατέστη δυνατό να έχω φωτογραφικό υλικό, σε άλλη περίπτωση θα βγάλω πολλές φωτογραφίες, ελπίζω όχι σύντομα. Το άρθρο αυτό μένει με την εκκρεμότητα της προσθήκης οπτικού υλικού.

…επιτέλους η πραγματική εισαγωγή!!!

Η Αμερικανική σηψιγονία είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια των μελισσών και συγκεκριμένα του γόνου των μελισσών. Η ασθένεια προκαλείται από το βακτήριο Paenibacillus Larvae Larvae. Στα Αγγλικά λέγεται American foulbrood με τα αρχικά AFB. Τα σπόρια, όπως αποκαλούνται, του βακτηρίου αυτού μπορούν για χρόνια να επιβιώσουν στα προϊόντα της μέλισσας, τα εργαλεία, τον εξοπλισμό και είναι πολύ ανθεκτικά στην θέρμανση και τη χρήση χημικών. Αποικίες που έχουν κλινικά συμπτώματα ( τρύπια σφραγίσματα , γλοιώδης καφέ ουσία ( φωτογραφία )  στο εσωτερικό , άσχημη μυρωδιά ) της ασθένειας σε κλειστό γόνο είναι μοιραίο ότι θα πεθάνουν εάν καμία θεραπεία δεν επιχειρηθεί. Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην καταπολέμηση της ασθένειας αποκλειστικά με την μέθοδο της μετάγγισης, παρόλα αυτά αναφέρονται παρακάτω συνοπτικά για λόγους πληρότητας η χρήση των αντιβιοτικών και το κάψιμο της κυψέλης ως μέτρα για την καταπολέμηση της Αμερικάνικης Σηψιγονίας. Να σημειωθεί πως δεν προέρχεται από την Αμερική, απλά μελετήθηκε εκτεταμένα.

{adinserter Meli_post}

americanFoulbrood
Αυτό το σημάδι ( καφέ γλίτσα ) πρέπει όλοι να είναι σε θέση να το αναγνωρίζουν. Τακτικά ένα έλεγχος με ξυλάκια ( εγώ κόβω από ασφάκες που είναι δίπλα στις κυψέλες ) μπορεί να σώσει την κατάσταση. Άμεση διάγνωση – άμεση μετάγγιση. Ο χρόνος περνά εις βάρος του σμήνους.
Πηγή φωτογραφίας : https://secure.fera.defra.gov.uk/beebase/public/beekeepingFaqs/americanFoulbroodAfb.cfm

Χρήση αντιβιοτικών

Σε πολλά μέρη του κόσμου η Αμερικανική σηψιγονία καταπολεμάται με την χρήση αντιβιοτικών ( πρόσφατα στην Αμερική εγκρίθηκε και νέο προϊόν το οποίο δεν αναφέρω ώστε να μη θεωρηθεί πως το προάγω ). Παρόλο που είναι δραστικά έναντι του βακτηρίου, κυρίως «καλύπτουν» τα κλινικά συμπτώματα της ασθένειας, αλλά δεν σκοτώνουν το βακτήριο. Οπότε δεν αποτελούν θεραπεία για την νόσο. Αντίθετα πολλά προβλήματα μπορούν να προκύψουν. Για παράδειγμα αν δεν είμαστε σε θέση να διακρίνουμε τα κλινικά συμπτώματα τότε μπορεί με την αλλαγή πλαισίων από κυψέλη σε κυψέλη να μολύνουμε ( χωρίς να το ξέρουμε ) άλλες υγιείς κυψέλες και να προκαλέσουμε επιδημία μέσα στο μελισσοκομείο. Επίσης η χρήση των φαρμάκων αυτών αφήνει κατάλοιπα στα προϊόντα της κυψέλης κάνοντας στην ουσία «ύποπτη» την κυψέλη η οποία ναι μεν θα ζει αλλά δεν θα μπορεί να αποδώσει οικονομικό όφελος. Τέλος, όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, το βακτήριο όσο συνηθίζει στην παρουσία του αντιβιοτικού, γίνεται όλο και πιο ισχυρό και ανθεκτικό. Το αντιβιοτικό παρόλα τα αρνητικά μπορεί να καθυστερήσει το «τέλος» μιας αποικίας αν η εποχή δεν είναι κατάλληλη για μετάγγιση. Όλα όμως έχουν ρίσκο σε αυτή την ζωή και επειδή , ειδικά στην χώρα μας η πυκνότητα των αποικιών είναι μεγάλη οφείλουμε να επιλέγουμε την ασφαλέστερη μέθοδο. Η λεηλασία καραδοκεί και με κάθε τρόπο πρέπει να την αποτρέψουμε. Επαναλαμβάνω η έκκληση για βοήθεια από κάποιο συνάδελφο που είναι πιο έμπειρος, δεν είναι ντροπή.

Κάψιμο της κυψέλης

Το κάψιμο των κυψελών αυτών μαζί με τα πλαίσια και τον πληθυσμό τους είναι κατά πολλούς η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Η ολική δηλαδή καταστροφή των σμηνών μαζί με το υλικό της αποδίδοντας φυσικά μηδενικό όφελος αλλά μειώνοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας. Στο παρόν άρθρο δεν γίνεται σύγκριση μεταξύ των μεθόδων που αναφέρθηκαν αλλά επικεντρώνεται στην μέθοδο της μετάγγισης. Δεν κρίνεται ως η καλύτερη αλλά δίνεται με μια κατανοητή μορφή για όποιον επιθυμεί να την υλοποιήσει στα μελίσσια του. Εξάλλου σε πολλά μέρη του κόσμου η χρήση των αντιβιοτικών έχει απαγορευθεί. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Η μέθοδος της μετάγγισης

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια η μέθοδος για την θεραπεία – περιορισμό της ασθένειας ( όχι μόνο της Αμερικανικής Σηψιγονίας ) είναι η μετάγγιση. Η μετάγγιση ως μέθοδος έχει πρωτοεμφανιστεί και εφαρμοστεί με παραλλαγές από τους Schirach, Quinby, McEvoy κ.α. από τον 17ο αιώνα. Η μέθοδος με απλά λόγια εμπεριέχει την μεταφορά των ενήλικων μελισσών ( τον πληθυσμό ) σε μια καθαρή – απολυμασμένη κυψέλη χωρίς χτισμένα πλαίσια. Η παλιά κυψέλη με όλο το υλικό της οδηγείται στην καταστροφή – κάψιμο. Αν το σώμα της κυψέλης είναι καινούριο μπορεί να απολυμανθεί με φλόγιστρο και να χρησιμοποιηθεί. Το ρίσκο το αναλαμβάνει ο κάθε μελισσοκόμος εκτιμώντας τα οφέλη και τα έξοδα. Πλέον το μοναδικό μολυσμένο στοιχείο που έχει μεταφερθεί στην νέα κυψέλη είναι το μέλι που έχουν οι μέλισσες στο στομάχι τους. Αυτό θα καταναλωθεί όταν αναγκαστούν να χτίζουν νέες κηρήθρες και θα εγκλωβιστεί μέσα του ως συστατικό. Εκεί τα σπόρια του βακτηρίου απενεργοποιούνται ή καλύτερα αδρανοποιούνται. Τα πλαίσια καλό είναι να περιέχουν μόνο λωρίδες από βάση κηρήθρας έτσι ώστε να καταναλωθεί περισσότερο μέλι για την κατασκευή κηρηθρών. Αφού ολοκληρωθεί το χτίσιμο των πλαισίων μπορεί να γίνει δεύτερη μετάγγιση έτσι ώστε να καταναλωθεί το μέγιστο του αποθηκευμένου στα στομάχια των μελισσιών μελιού. Οι μέλισσες πρέπει να ελέγχονται μήπως πεθάνουν από την πείνα αφού τις πρώτες μέρες δεν ταΐζονται καθόλου.

{adinserter Meli_post}

afb-shake-method
Το μελίσσι αυτό τινάχθηκε σε μια κυψέλη με άχτιστα πλαίσια και μάλιστα χωρίς κηρηθρωτό κερί ( βάση ) παρά μόνο μια λωρίδα εκκίνησης. Η όρεξη και η δουλειά αποτυπώνεται στην φωτογραφία που φαίνεται το πλαίσιο σχεδόν ολοκληρωμένο. Η υγεία σε ένα τέτοιο σμήνος ακτινοβολεί προς κάθε κατεύθυνση…

Συμπεράσματα

Πειράματα που διεξήχθησαν σε Δανία και Αμερική  και φυσικά στην Ελλάδα από το ΑΠΘ πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία δείχνουν ότι τα σπόρια του βακτηρίου που εντοπίστηκαν μετά την εφαρμογή της μεθόδου ήταν κατά πολύ λιγότερα και μάλλον λιγότερα από τις υπόλοιπες «υγιείς» αποικίες του μελισσοκομείου. Σε μια κυψέλη πάντα υπάρχουν σπόρια της ασθένειας. Ο αριθμός τους είναι αυτός που κρίνει το αν θα καταφέρουν οι μέλισσες να διαχειριστούν την κατάσταση ή η ασθένεια θα ξεφύγει από τον έλεγχό τους και θα αποτελειώσει τελικά την αποικία. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι μετά την μετάγγιση ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μικρότερος τόσο στην πρώτη χρονιά όσο και στην δεύτερη. Μάλιστα σημειώνεται ότι δεν παρατηρήθηκαν εμφανή κλινικά συμπτώματα. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι το μελισσοσμήνος σώζεται, δεν υπάρχουν κατάλοιπα φαρμάκων στα προϊόντα με μειονέκτημα την οπισθοδρόμηση του.

Κάποιες δικές μου σκέψεις

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με ασφάλεια τόσο για το μελισσοκομείο όσο και την… γειτονιά! Μόνη προϋπόθεση η καλή γνώση και πάνω από όλα η ψυχραιμία.

{adinserter Meli_post}

 • Η κυψέλη που νοσεί μεταφέρεται στο αναρρωτήριο ( μακριά ). Μετά από παρατήρηση πρωί πρωί πριν πετάξουν οι μέλισσες μέχρι και ώρες μετά δεν διαπίστωσα μέλισσες να επιστρέφουν στην μητρική θέση. Ακόμη και να μείνουν μερικές ( μετρημένες στα δάκτυλα ) δεν μπορούν να μολύνουν τις διπλανές κυψέλες.
 • Εκεί πραγματοποιείται η μετάγγιση με τίναγμα, όπως και στον τρύγο. Το αν είναι δεξιά, αριστερά, πίσω, μπρος κτλ δεν παίζει ρόλο, σημασία έχει να γίνουν οι ενέργειες σύντομα ώστε να μη προκληθεί γενικευμένο χάος. Εξάλλου στο αναρωτήριο δεν υπάρχουν άλλες κυψέλες ( συνήθως ) για να ξεκινήσει λεηλασία. Η αναστάτωση όμως είναι σίγουρη. Το σμήνος μη έχοντας φωλιά, θα αρχίσει να μαζεύεται σε κάποια θέση στις νέες κηρήθρες. Μπορεί όμως να σχηματίσει μικρές ομάδες σε… περίεργα μέρη μέσα και έξω από τις κυψέλες. Με την βοήθεια του καπνού και αυτές θα πάνε να συναντήσουν την βασίλισσα και τότε όλα σιγά σιγά θα φτιάξουν.
 • Προσοχή πρέπει να δοθεί στην μεταφορά των μολυσμένων πλαισίων. Αυτά μοιραία θα περιέχουν σφραγισμένο γόνο ο οποίος κατά την μεταφορά θα εκκολαφθεί. Απλά να το έχετε υπόψη. Αν γίνεται να καταστραφούν τα πλαίσια επιτόπου είναι καλύτερα αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν είναι πάντα εφικτό.
 • Δεν γίνεται τροφοδότηση για 2-3 μέρες αλλά ελέγχεται το σμήνος μήπως πεινάει. Αν οι συνθήκες ( καιρός ) είναι καλές όλα πάνε ρολόι.
 • Μόλις οι μέλισσες χτίσουν τις νέες κηρήθρες και η βασίλισσα σφραγίσει τον νέο γόνο της μπορεί να μεταφερθεί στο μελισσοκομείο μας και πάλι. Αυτό το εφαρμόζω σαν γενικό κανόνα στις μεταφορές. Το πιο πιθανό είναι πως θα πρόκειται για την πιο υγιή αποικία που έχουμε.
 • Στο μελισσοκομείο το ξέστρο πρέπει να «καίγεται» τακτικά.
 • Πιστεύω πως το κύριο μέσο μεταφοράς και διασποράς της ασθένειας εκτός από την μεταφορά ολόκληρων πλαισίων είναι τα γάντια του μελισσοκόμου. Προτείνω ανεπιφύλακτα την χρήση ιατρικών γαντιών μιας χρήσης. Κάθε φορά που πιάνετε κάτι θα είστε καθαροί, έτσι αποφεύγεται η συγκέντρωση ύποπτου υλικού στα γάντια. Αν μέσα στο μελισσοκομείο υπάρχει μια ύποπτη κυψέλη αλλάξτε γάντια μετά την επιθεώρησή της. Κοστίζουν περίπου 5 ευρώ τα 100.
 • Από τις κυψέλες που μέχρι τώρα χειρίστηκα την μέθοδο  κατέληξα πως μια μετάγγιση είναι αρκετή. Δεν υπήρχε διαφορά σε σχέση με αυτές που μεταγγίστηκαν δύο φορές τουλάχιστον 2 χρόνια μετά ( μέχρι τώρα ).
 • Μη λυπηθείτε το μελίσσι και του δώσετε χτισμένα για βοήθεια από καθαρό σμήνος. Πράγματι στην αρχή θα τα πάει καλά αλλά αυτό είναι προσωρινό. Μια αντίστοιχη περίπτωση εξετάστηκε και νόσησε στην αρχή της επόμενης άνοιξης όταν και άρχισε και πάλι η εντατική εκτροφή του γόνου. Στην συνέχεια μεταγγίστηκε σε άχτιστα και σώθηκε και αυτή.
 • Το μελίσσι που τινάζεται αμέσως μπαίνει σε κατάσταση σμηνουργίας όπως όταν  μετακομίζει σε νέα θέση. Ξέρει ακριβώς τι να κάνει και δεν πρόκειται να αστοχήσει. Βοηθήστε το επιλέγοντας καλές μέρες, μη κλειστεί μέσα και χαθεί λόγω έλλειψης τροφής.
 • Αν δεν υπάρχει διαθέσιμη γύρη μια καλή γυρεόπιτα θα βοηθήσει για έναρξη της εκτροφής νέου γόνου. Οι ισορροπίες στον πληθυσμό θα αλλάξουν από την επιτακτική ανάγκη για χτίσιμο. Τα καταφέρνουν και χωρίς την πίτα αν έχει καλές συνθήκες.
 • Σωστή χρήση του αντιβιοτικού ( τεραμυκίνη ) θα μπορούσε να δράσει βοηθητικά χωρίς παρενέργειες και χωρίς κατάλοιπα. Το γεγονός όμως ότι υπάρχει η πιθανότητα ( πολύ μεγάλη ) να γίνει λάθος χρήση με καταστρεπτικές συνέπειες για τα γύρω μελισσοκομεία ( λεηλασίες σε ένα φαινομενικά καλό μελίσσι ) βρίσκεται πίσω από το σκεπτικό του νομοθέτη που απαγόρευσε την χρήση του. Οι αρνητικές συνέπειες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες και συμφωνώ με αυτή την απόφαση. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν βοηθά το αντιβιοτικό, είναι θέμα σφαιρικής αντιμετώπισης.
 • Το  να δει κάποιος τα σημάδια της Αμερικάνικης Σηψιγονίας σε κάποιο μελίσσι του είναι κάτι εντελώς αναμενόμενο. Αυτή η ασθένεια όπως και όλες των μελισσών υπάρχουν λίγο η περισσότερο μέσα σε όλες τις κυψέλες. Είναι όπως οι ανθρώπινες ασθένειες, υπάρχουν πάντα μέσα στις κοινωνίες μας ( πόλεις ) αλλά μόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να γίνει επιδημία.
 • Η ψυχραιμία είναι η λέξη κλειδί. Μια κυψέλη που θα μεταχειριστεί με την μέθοδο της μετάγγισης μπορεί να μην είναι παραγωγική με την έννοια της συγκομιδής μελιού που περιμέναμε, αν σωθεί όμως μπορεί να δώσει μια μικρότερη συγκομιδή το φθινόπωρο και σμήνη ( αφού έχει  παλιά βασίλισσα ) την επόμενη άνοιξη.
 • Η ψυχραιμία μπορεί να σώσει και κάποιες σπατάλες. Στην περίπτωσή μου θέλοντας να είμαι 100% σίγουρος πως τίποτα δεν θα αναμειχθεί με τα «μολυσμένα» μέρη, κατέστρεψα πολλά χτισμένα πλαίσια που μπερδεύτηκαν και δεν ήξερα από πού προέρχονται. Όταν λοιπόν υπάρχει κρούσμα, πρέπει να επιβεβαιωθεί και να σημανθεί ευδιάκριτα.
 • Ο πανικός μερικές φορές είναι αναπόφευκτος, μη κάνετε αμέσως τις κινήσεις. Ειδικά όταν είσθε μόνος / μόνη τα λάθη είναι σχεδόν σίγουρα. Η βοήθεια ενός φίλου είναι πολύτιμη , έστω και σαν παρέα και επιπλέον χέρια.
 • Η σήμανση μιας μολυσμένης ή επίφοβης κυψέλης αποτρέπει το λάθος. Η εργασία χωρίζεται στην αρχή με τις υγιείς και στο τέλος με τις ύποπτες.
 • Πιστεύω πως η σμηνουργία δεν έχει να κάνει μόνο με την διαιώνιση του είδους ( σεξουαλικά ). Η διαιώνιση του είδους χρειάζεται και άλλους συμμάχους όπως είναι η καλή υγεία. Κατά την σμηνουργία το μελίσσι στην ουσία μεταγγίζεται από μόνο του και ξεφορτώνεται όλα τα άσχημα στοιχεία. Αφού εγκατασταθεί καλά, «ξεφορτώνεται» και την βασίλισσα ( με μια νέα ) και ξεκινά από το μηδέν υγιέστατο.
 • Η μετάγγιση φυσικά έχει θετικό αντίκτυπο σε όλες τις ασθένειες. Ειδικά για την βαρρόα είναι τέλεια στιγμή για εφαρμογή αγωγής, αφού για κάποιο διάστημα δεν θα υπάρχει γόνος.
 • Αν κάποιο μελίσσι δεν αναπτύσσεται καλά κοιτάξτε αμέσως τα κελιά για εντοπισμό των κλινικών συμπτωμάτων. Μια ασθένεια του γόνου έχει άμεσο αντίκτυπο στον πληθυσμό του σμήνους! Αν την άνοιξη το μελίσσι δεν μεγαλώνει ενώ η βασίλισσα γεννά, αμέσως μπαίνει στην λίστα!
 • Η μυρωδιά που βγαίνει από κυψέλες με Αμερικάνικη σηψιγονία είναι χαρακτηριστική, αφού την μυρίσετε μερικές φορές, θα αναγνωρίζετε το πρόβλημα με το που ανοίγει το καπάκι και αναδύονται οι μυρωδιές. Κανονικά λαγωνικά…
 • Τα κελιά με τρύπες είναι ένα κακό σημάδι. Ο γόνος έχει πρόβλημα και τα βαρρόα βγαίνουν έξω… αφού δεν έκαναν την δουλειά τους όπως ήθελαν.

Σας κούρασα και με αυτό το άρθρο, πιστεύω όμως ότι η Αμερικάνικη Σηψιγονία απασχολεί και στεναχωρεί πολύ περισσότερους μελισσοκόμους από αυτούς που το συζητούν. Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την συμπεριφορά, μου είναι απολύτως κατανοητοί. Ολοκληρώνω αυτό το άρθρο μετά από δύο χρόνια αφού περίμενα την εξέλιξη των σμηνών ώστε αυτά που θα έγγραφα να ήταν από την πείρα μου και όχι μόνο θεωρία από βιβλία και άρθρα. Για ολόκληρο το έτος που πέρασε δεν υπήρξε κανένα κρούσμα και αυτό με ηρεμεί πολύ.

Όποιος έχει την δυνατότητα μπορεί να ψάξει στο διαδίκτυο με τους όρους :

American foulbrood ( Αμερικάνικη σηψιγονία ) και shaking method ( μέθοδος τινάγματος – μετάγγισης ).

Σε τόσα πολλά που έγραψα ίσως κάπου έχω κάνει κάποιο λάθος, παρακαλώ όποιος έχει απορία ή ένσταση να μου γράψει ( σχόλιο ή μέσω της επικοινωνίας )  να το ξανασκεφτώ. Πάντα να θεωρείτε αυτά που γράφω ως τροφή για σκέψη και όχι ως υποδείξεις του τι να κάνετε.

Εσείς ξέρετε τι θα κάνετε, κανένας άλλος.

Αφήστε μια απάντηση