Σμηνουργία 2013 – Παγίδες αφεσμών σε δράση ( φωτογραφίες )

Μετά από αρκετές εβδομάδες παύσης το Μέλι Κόνιτσας επιστρέφει στην «ενεργό δράση» με πολύ ωραίο υλικό από τον συνάδελφο και παλιό μελισσοκόμο Παναγιώτη Αθανασίου που διατηρεί το μελισσοκομείο του στην περιοχή και μοιράζεται μια τέχνη και τα μυστικά της τόσο μαζί μου όσο και μαζί σας μέσω της ιστοσελίδας. Πραγματικά πιστεύω πως δεν είναι πολύ συχνό κάποιος παλιός μελισσοκόμος να μοιράζεται τεχνικές και εμπειρίες που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι και εξειδικευμένες. Δεν θα γράψω πολλά λόγια γιατί οι φωτογραφίες αξίζουν χιλιάδες λέξεις για όποιον τον ενδιαφέρει το θέμα.

{adinserter Meli_post}

Δύο παρατηρήσεις μόνο θα κάνω,

–          Οι παγίδες σμήνους πρέπει να αποτελούν μια τεχνική που στόχο έχει την συγκράτηση των μελισσοσμηνών που φεύγουν από το μελισσοκομείο μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάλουμε στόχο την αύξηση του μελισσοκομείου μας συλλέγοντας – ψαρεύοντας σμήνη άλλων μελισσοκόμων με ειδικούς χειρισμούς. Ο συνάδελφος Παναγιώτης το κάνει επιτυχημένα στο μελισσοκομείο του και με αυτή την λογική μοιράζεται τις εικόνες, για να βοηθήσει ( ίσως ) τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο στα μελισσοκομεία τους. Οι παγίδες αυτές λειτουργούν καλά ως πρώτη στάση των μελισσιών που φεύγουν μέχρι να διαλέξουν την μόνιμη τοποθεσία τους.

–          Μια δεύτερη παρατήρηση στο πρακτικό κομμάτι τώρα, φαίνεται πως τα στοιχεία όσον αφορά το άνοιγμα φαίνεται ξεκάθαρα από τις φωτογραφίες πως τα κριτήρια που θέτουν όλα τα μελισσοκομικά κείμενα όπως για παράδειγμα 1 ίντσα, 2 ίντσες τρύπα κτλ δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τις μέλισσες όσον αφορά την προσωρινή τους θέση αλλά μάλλον την τελική τους φωλιά.

Η θεωρία για τις παγίδες αφεσμών ( η οποία είναι μεγάλη ) καλό θα ήταν να προηγηθεί από την παρούσα δημοσίευση. Παρόλα αυτά θα συμπληρωθεί άλλη στιγμή και τα δύο άρθρα θα συνδεθούν.

Το άρθρο για το φαινόμενο της σμηνουργίας είναι σχετικό επίσης.

{adinserter Meli_post}

{adinserter Meli_post}

Αφήστε μια απάντηση