Σημάδεμα της βασίλισσας με το σωληνάκι – σφουγγαράκι

Το παρών άρθρο αποτελεί συνέχεια στο προηγούμενο με θέμα το σημάδεμα της βασίλισσας με τίτλο «Σημάδεμα της βασίλισσας με μαρκαδόρο ( φωτογραφίες και βίντεο )» και στην ουσία το συμπληρώνει. Κάποιος αναγνώστης που δεν το έχει διαβάσει μπορεί να ρίξει μια ματιά εκεί πατώντας το παραπάνω σύνδεσμο.

Στο προηγούμενο λοιπόν άρθρο είχε παρουσιαστεί το σημάδεμα της βασίλισσας με τον πιο απλό και ερασιτεχνικό τρόπο που θα μπορούσε να γίνει. Δηλαδή με το απευθείας βάψιμο εν κινήσει της βασίλισσας ακουμπώντας την με τον μαρκαδόρο. Αυτό τον τρόπο δεν τον προτείνω, απλά τον είχα παρουσιάσει καθώς είναι μια εναλλακτική λύση η οποία για εμένα δούλεψε κάτω από τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε. Ένα εργαλείο – εγκλωβιστής που είχα προμηθευτεί σε καμία περίπτωση δεν βοήθησε, το αντίθετο ίσως…

{adinserter Meli_post}

σημάδεμα_εργαλεία
Ένα εργαλείο εγκλωβισμού και ένας ειδικός μαρκαδόρος είναι τα μέσα που χρειάζεται κάποιος για να σημαδέψει με ασφάλεια μια βασίλισσα. Μόνο ο μαρκαδόρος είναι απολύτως απαραίτητος εφόσον κάποιος θέλει να την κρατάει μόνο με τα χέρια του. Ένα μικρό σημαδάκι στον αριθμό της κυψέλης μας πληροφορεί με μια ματιά για την ηλικία της βασίλισσας. Κατά την ανοιξη εύκολα μπορεί να γίνει σύγκριση στην ανάπτυξη των κυψελών με κόκκινη ή πράσινη βούλα! Ή ποιες έχουν όρεξη για σμηνουργία…

Έτσι αφού προμηθεύτηκα το ειδικό σωληνάκι με το σφουγγαράκι και το δίχτυ προσπάθησα πάλι. Φυσικά η λανθασμένη εκτίμηση που είχα από την αρχή με οδήγησε και πάλι σε δύσκολη θέση. Όπως κάθε νέος μελισσοκόμος δεν ήθελα να χειρίζομαι με τα χέρια μου τις βασίλισσες, να τις πιάνω δηλαδή. Νόμιζα πως απλά τοποθετείς τον εγκλωβιστή πάνω στο πλαίσιο και την σημαδεύεις ή ότι βάζεις «με τρόπο» το πλαστικό σωλήνα στο πλαίσιο στην πορεία της βασίλισσας και αυτή με 1-2 προσπάθειες μπαίνει μόνη της μέσα! Αμ δε…

Το σημάδεμα των βασιλισσών αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή βασικό στόχο. Πίστεψα πως διευκολύνει ένα σωρό χειρισμούς και ότι θα ανταμείψει την υπομονή και προσπάθεια που χρειάζεται. Έτσι λοιπόν το πήρα απόφαση ότι εφόσον θέλω να έχω όλες τις βασίλισσες σημαδεμένες με το κατάλληλο χρώμα πρέπει οι βασίλισσες να περνάν από τα χέρια μου. Και τελικά μπορώ να πω ( όπως πολλές φορές το είπα μέχρι τώρα ) πολλές ώρες σκέψεις και μελέτης για λίγα δευτερόλεπτα δουλειάς! Έπιασα λοιπόν προσεκτικά τις βασίλισσες από τα φτερά καθώς περπατούσαν και τις τοποθέτησα μέσα στον πλαστικό κύλινδρο ( tube). Εκεί με το σφουγγαράκι πιέζεται η βασίλισσα τόσο ώστε να ακινητοποιηθεί στο δίχτυ, όχι παραπάνω και τραυματιστεί. Αφού πάρει κατάλληλη θέση με τον μαρκαδόρο μέσα από μια τρυπούλα η βασίλισσα βάφεται. Οι μαρκαδόροι αυτοί σχεδόν στάζουν… οπότε ένα άγγιγμα τις περισσότερες φορές αρκεί.

{adinserter Meli_post}

σημάδεμα_βασίλισσας_κόκκινο
Το πλαστικό δίχτυ, χρώματος μπλε, δεν με ικανοποίησε πάρα πολύ καθώς είναι σκληρό. Η δουλειά βέβαια γίνεται και μάλιστα καλά. Μια δοκιμή με καλσόν ή τούλι αξίζει να γίνει καθώς δεν κοστίζει…

Το σημάδεμα δεν χρειάζεται να πω πως είναι πολύ ανώτερο από τον προηγούμενο τρόπο που παρουσίασα. Πρέπει να τονιστεί ότι όλες οι αναφορές στο θέμα λένε να μένει η βασίλισσα μέσα στο σωληνάκι πάνω από 20 δευτερόλεπτα ώστε να στεγνώσει το χρώμα και να μην ερεθίσει τις εργάτριες και θεωρήσουν την βασίλισσά τους «ξένο σώμα». Αν και με τον προηγούμενο τρόπο δεν περίμενα καθόλου και δεν υπήρχε πρόβλημα, θεωρώ πως τα 20 δευτερόλεπτα μάλλον περνάν έτσι και αλλιώς χωρίς να το καταλάβεις. Δεν μας στοιχίζει τίποτα.

σημάδεμα_βασίλισσας_εργαλεί
Αν και όχι καθαρά, φαίνεται η σημαδεμένη βασίλισσα μέσα στο κύλινδρο.

{adinserter Meli_post}

Η βασίλισσα ελευθερώνεται μέσα στα πλαίσια και γρήγορα κατεβαίνει μέσα στο σκοτάδι… καθώς δεν της αρέσει και πολύ το φώς της δημοσιότητας. Στην επόμενη επιθεώρηση ίσως έχω της ευκαιρία να τραβήξω λίγο βίντεο και μερικές φωτογραφίες για να γίνει σύγκριση και να φανεί πόσο καλύτερος είναι αυτός ο τρόπος από τον προηγούμενο τον οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί πάλι να εφαρμόσω.

Τα παραπάνω προσωπικά μου αρκούν για την ώρα και την φάση που βρίσκομαι, όμως λόγω του ότι η εκτροφή βασιλισσών έχει ήδη αρχίσει να με απασχολεί ( θεωρητικά και πρακτικά ) ίσως να με απασχολήσει σε λίγο καιρό το ακόμη πιο λεπτομερές σημάδεμα των βασιλισσών. Αν αυτό συμβεί μια ανάλογη ανάρτηση θα γίνει τότε.

Προτείνω σε όλους όσους πιστεύουν ότι μπορεί να ωφεληθούν από τις σημαδεμένες βασίλισσες, να το δοκιμάσουν.

βασίλισσα_ηλικιωμένη
Η βασίλισσα αυτή έχει “κάποια” ηλικία. Τα φθαρμένα της φτερά το δείχνουν ξεκάθαρα. Είναι ψαλιδισμένα και δεν έχουν το σχήμα που θα έπρεπε. Αυτή η βασίλισσα ήταν παλιά και αντικαταστάθηκε… πόσο παλιά όμως ?

Έτοιμη και η φωτογραφία με την σημαδεμένη βασίλισσα.

{adinserter Meli_post}

σημαδεμένη_βασίλισσα_2
Η βασίλισσα αυτή, καλά σημαδεμένη, μπορεί εύκολα να εντοπιστεί όταν περπατά στα πλαίσια. Είναι νέα βασίλισσα του 2013 ( κόκκινο ) και μπορεί κάποιος να παρατηρήσει πως σε αντίθεση με την βασίλισσα της προηγούμενης φωτογραφίας είναι χνουδωτή και όχι γυαλιστερή και “φθαρμένη” ενώ τα φτερά της είναι τέλεια σχηματισμένα.