Σημάδεμα της βασίλισσας με μαρκαδόρο ( φωτογραφίες και βίντεο )

Το θέμα του σημαδέματος της βασίλισσας έχει εμπλουτιστεί με βίντεο που δείχνει την διαδικασία. Μη παραλείψετε να το δείτε πατώντας εδώ. 

Ο εντοπισμός της βασίλισσας ανάμεσα στις χιλιάδες εργάτριες που μια κυψέλη έχει, είναι ένας χειρισμός που απαιτεί πολύ εξάσκηση στο μάτι αλλά ακόμη και με αυτή την προϋπόθεση δεν σημαίνει ότι είναι εύκολη εργασία. Όσο παλιός και έμπειρος να είναι κάποιος πιστεύω πως δεν είναι σε θέση να ανοίξει οποιαδήποτε κυψέλη ανά πάσα στιγμή και να βρει την βασίλισσα. Ειδικά όταν κάποιοι μελισσοκομικοί χειρισμοί επιβάλουν την εύρεσή της, το να αυξήσεις με κάποιο τρόπο τις πιθανότητες μόνο βοήθεια μπορεί να είναι. Για παράδειγμα πολλοί, κυρίως νέοι μελισσοκόμοι ( όπως και εγώ ) , ίσως είναι σκεπτικοί και διστακτικοί στο να κόψουν μια παραφυάδα. Σε πάρα πολλούς χειρισμούς η περιγραφή ξεκινάει με τα παρακάτω λόγια : «Βρίσκουμε την βασίλισσα και στην συνέχεια… κάνουμε το ένα ή το άλλο». Αν είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε την βασίλισσα σχετικά εύκολα, τότε πολλοί χειρισμοί που αρχικά μας φαίνονται δύσκολοι, ίσως γίνουν ευκολότεροι. Με αυτό το σκεπτικό φέτος επέλεξα να σημαδέψω – μαρκάρω κάποιες βασίλισσες για να διαπιστώσω κατά πόσο αυτό με βοηθάει στον εντοπισμό τους. Προχωρώ λοιπόν στην περιγραφή του πρακτικού κομματιού, αφού το αν βοηθάει κάποιον ή όχι είναι ζήτημα υποκειμενικό.

Στην πρώτη επιθεώρηση της χρονιάς, η οποία φέτος για εμένα ήταν στις 04 Μαρτίου 2013, διαπίστωσα κάτι σημαντικό. Αν κάποιος θέλει να σημαδέψει βασίλισσες, ίσως είναι μια καλή εποχή. Και αυτό το λέω αν θέλει να μαρκάρει παλιές βασίλισσες και όχι νέες γιατί οι νέες μπορούν πολύ πιο εύκολα να μαρκαριστούν όταν είναι στις μικρές παραφυάδες ή στα κυψελίδια γονιμοποίησης. Εκεί πρέπει κατά την γνώμη μου να μαρκάρονται όλες οι βασίλισσες, όμως εγώ αρχές του έτους είχα μόνο μελίσσια που ξεχειμώνιασαν και κάπου έπρεπε να κάνω την πρακτική μου.

{adinserter Meli_post}

μικρό_μελίσσι
Ένα μικρό μελίσσι κατάλληλο για εύρεση της βασίλισσας

Τα μελίσσια λοιπόν αυτή την περίοδο είναι στο πιο μικρό τους μέγεθος. Αρχές της άνοιξης, παρόλο που η γέννα έχει ξεκινήσει και είναι ικανοποιητική, ο ρυθμός θανάτων δεν αφήνει τον πληθυσμό να πάρει πολύ πάνω του. Έτσι θεωρώ πως είναι κατάλληλη ευκαιρία. Πράγματι στην πρώτη επιθεώρηση, είδα όλες τις βασίλισσες από τις λίγες κυψέλες που έχω. Ειδικά σε κάποια μικρά μελίσσια που διαχείμασαν σε μικρή κυψέλη των 5 πλαισίων, η υπόθεση της εύρεσης της βασίλισσας ήταν ακόμη πιο εύκολη. Από εκεί λοιπόν ξεκίνησα. Επίσης δεν ήθελα να προκαλέσω τυχόν βλάβη σε βασίλισσα παραγωγικού μελισσιού, ενώ στα πολύ μικρά είναι λιγότερο σημαντικό αυτό το ενδεχόμενο.

Προμηθεύτηκα λοιπόν ένα μαρκαδόρο ( με ειδικό χρώμα ). Τέτοιοι υπάρχουν στα μελισσοκομικά καταστήματα και κοστίζουν 3-4 ευρώ για κάθε έναν. Χρειάζονται 5 διαφορετικοί, όσα τα χρώματα που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την σήμανση βασιλισσών ανάλογα με το έτος. Επίσης προμηθεύτηκα και μια μικρή παγίδα για την βασίλισσα, έναν εγκλωβιστή δηλαδή που την κρατά πάνω στο πλαίσιο.

{adinserter Meli_post}

μαρκαδόρος_εγκλωβιστής_βασί
Ο ειδικός μαρκαδόρος σημαδέματος βασίλισσας

Στην αρχή θεωρούσα πως ο εγκλωβιστής αυτός επιτρέπει και το μαρκάρισμα, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε πως είναι χρήσιμος μόνο για να περιορίσει κάποιος την βασίλισσα προσωρινά σε ένα σημείο. Δεν είναι δυνατό το σημάδεμα μέσα από την συσκευή αυτή. Οπότε μη έχοντας κάποιο άλλο καταλληλότερο εργαλείο, σημάδεψα τις βασίλισσες με έναν… εντελώς ανορθόδοξο και ριψοκίνδυνο τρόπο. Με τον μαρκαδόρο και ενώ εκείνη προχωρούσε αμέριμνη πάνω στα πλαίσια, πλησίασα προσεκτικά και με ένα απαλό άγγιγμα της έκανα μια βουλίτσα στο πάνω μέρος του θώρακα, το σημείο που πρέπει να γίνεται.

{adinserter Meli_post}

σημαδεμένη_βασίλισσα
Η βασίλισσα σημαδεμένη πάνω στο πλαίσιο

Το σημάδεμα γίνεται με πιο ορθόδοξους τρόπους. Π.χ πιάνεις της βασίλισσα με τα χέρια και την σημαδεύεις ή κάνεις χρήση άλλων εργαλείων. Κάποιοι περιορισμοί είναι οι εξής :

  • Καλό είναι αφού σημαδευτεί να μείνει ίσως 1-2 λεπτά μακριά από τις μέλισσες ώστε να στεγνώσει το χρώμα.
  • Επίσης πρέπει να σημαδευτεί αποκλειστικά στο σημείο που επιτρέπεται το σημάδεμα.

Μη τήρηση των παραπάνω μπορεί να επιφέρει μη αποδοχή και αντικατάσταση της βασίλισσας. Στην πράξη για εμένα αποδείχθηκε ότι ο χρόνος για να στεγνώσει δεν έπαιξε ρόλο ( άμεσα εφόσον δεν την εγκλώβισα ) ενώ σε μία από τις τρεις που σημάδεψα κατά λάθος της έβαψα και το φτερό. Σήμερα που επιθεώρησα αυτά τα μικρά μελισσάκια είδα σε όλα τις βασίλισσές τους με το κόκκινο σημαδάκι να γεννάν πολύ ωραίο και συμπαγή γόνο.

{adinserter Meli_post}

Στο παραπάνω βίντεο η λεπτομέρια ήταν μεγαλύτερη όμως μέσω του Youtube χάθηκε αρκετή ποιότητα. Αυτό θα λυθεί στα επόμενα βίντεο. Πατήστε αν θέλετε το παρακάτω σύνδεσμο ||  Η βασίλισσα σημαδεμένη πάνω στο πλαίσιο || και αν θέλει κάποιος να μου πει αν από τον υπολογιστή του φαίνεται καλύτερα σε σχέση με το βίντεο από το Youtube με ένα σχόλιο στο κάτω μέρος της σελιδας.

Άρα οι κανόνες είναι καλό να εφαρμόζονται, μια προσωπική δοκιμή όμως έχει πάντα μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε ανάγνωσμα σε οποιοδήποτε βιβλίο. Δοκίμασα κάτι μόνος μου, τώρα πλέον ξέρω! Έχω γράψει και σε άλλο άρθρο, ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο φόβος της αποτυχίας, ενώ στην πράξη η αποτυχία είναι ευλογία και ο τρόπος για να γίνεις καλύτερος από τον εαυτό σου.

Με το σημάδεμα επιτυγχάνεται πραγματική γνώση σε πολλά μελισσοκομικά ζητήματα. Μπορεί κάποιος να ξέρει την ηλικία μιας βασίλισσας. Πειράματα έδειξαν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό βασιλισσών αλλάζεται από τις μέλισσες τους πρώτους έξι μήνες, γεγονός που ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος για νέες βασίλισσες αν αυτές δεν ήταν σημαδεμένες. Μια δική μου παρατήρηση είναι ότι, δεν είναι ανάγκη αν δεν θέλει κάποιος να σημαδεύει τις βασίλισσες με διαφορετικά χρώματα. Μπορεί να τις σημαδεύει πάντα με ένα χρώμα. Το κόκκινο είναι ένα καλό χρώμα για μοναδικό. Δεν θα γνωρίζει την ηλικία της βασίλισσας αλλά θα μπορεί να την εντοπίσει εύκολα και θα ξέρει αν είναι η παλιά βασίλισσα ή αν στο ενδιάμεσο έχει αντικατασταθεί από νέα ( δεν θα είναι σημαδεμένη ). Με αυτό τον τρόπο, αν βρούμε την βασίλισσα την σημαδεύουμε με το χρώμα μας.

Θα κάνω άλλη μια σκέψη, τελευταία μεν αλλά πολύ προχωρημένη και μάλλον τέτοια που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Το σημάδεμα της βασίλισσας σε μια περιοχή η οποία έχει πολλούς μελισσοκόμους μπορεί να ξεμπερδέψει το ζήτημα των αφεσμών. Δηλαδή να αναπτυχθεί ένας κώδικας τοπικός, π.χ το πράσινο 1 ( υπάρχει ειδική συσκευή που μπορεί να γράψει νούμερα πάνω στην βασίλισσα ) είναι του Θωμά, το κόκκινο 3 του Κώστα και πάει λέγοντας. Όπως είπα αυτό μοιάζει περισσότερο με μυθιστόρημα γιατί δεν είμαι σίγουρος ότι είμαστε όλοι μας σε ( ψυχολογική ) θέση να δώσουμε στον Κώστα τον αφεσμό που έπιασε η παγίδα μας αλλά… η βασίλισσα με έκπληξη βλέπουμε να είναι κόκκινο 3!!!!

Με αυτό τον τρόπο σημάδεψα τις πρώτες μου βασίλισσες.

Αφήστε μια απάντηση