Σενέκιο ( Σενέτσιο , Σηνέτσιο , Μαρτιάκος – Senecio Vulgaris , Groundsel ) Φωτογραφίες

Το φυτό αυτό με το κίτρινο άνθος ανθίζει στο τέλος του χειμώνα. Δικότυλον της οικογένειας των Συνθέτων ή Κομποζίτων με 1200 είδη περίπου σε όλο τον πλανήτη. Οι παραλλαγές του είναι τόσες πολλές που καθίσταται αδύνατη η απόλυτη ταύτιση με κάποιο είδος. Τα άνθη του είναι κίτρινα, σπανίως λευκά ρόδινα ή κυανά. Στην Ελλάδα απαντώνται περί τα 24 είδη. Το φυτό είναι πυκνώς χνουδωτό στα φύλλα και τον κορμό. Δεδομένης της εποχής που ανθίζει, η ύπαρξή του είναι σημαντική. Οι μέλισσες το επισκέπτονται και συλλέγουν την γύρη του.

Παρατηρήσεις ( 19 Μαρτίου 2013 ) : Ο Μαρτιάκος δεν πήρε τυχαία το όνομά του, αυτές τις μέρες φαίνεται πως έχει μεγιστοποιήσει τους πληθυσμούς του. 

Εντυπωσιακό γεγονός ότι όλα τα αποτελέσματα σχεδόν στο διαδίκτυο για το φυτό αυτό έχουν να κάνουν με φυτοφάρμακα, τα οποία το καταπολεμούν γιατί θεωρείται ζιζάνιο στους καλλιεργούμενους χώρους. Τις μέρες αυτές που γράφεται το άρθρο έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του πυκνή σαν αριθμός φυτών ενώ τα μπουμπούκια που δεν έχουν ανοίξει είναι πολλά, που σημαίνει ότι κάποιο διάστημα θα υπάρχει διαθέσιμο το φυτό αυτό. Παρόλο που είδα μέλισσες να συλλέγουν γύρη δεν πρόλαβα να βγάλω φωτογραφία, πάντως ο καιρός παραμένει χειμωνιάτικος και οι ευκαιρίες ελάχιστες.

{adinserter Meli_post}

Αν κάποιος έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μελισσοκομικό του ενδιαφέρον, ευχαρίστως να τις προσθέσω. 

Μέλισσα συλλέγει γύρη στο Σενέκιο - Μαρτιάκο
Μέλισσα συλλέγει γύρη στο Σενέκιο – Μαρτιάκο

{adinserter Meli_post}

σενέκιο_σηνέκιο_σηνέσιο_senecio_vulgaris_groundsel
σενέκιο_σηνέκιο_σηνέσιο_senecio_vulgaris_groundsel

{adinserter Meli_post}

Σενέκιο ή σηνέκιο ή σηνέτσιο ή μαρτιάκος ( groundsell )
Σενέκιο ή σηνέκιο ή σηνέτσιο ή μαρτιάκος ( groundsell )

Αφήστε μια απάντηση