Μελισσοστεγανή σήτα – διάφραγμα μελισσών ( κατασκευή )

Σήμερα θα σας δείξω μια πολύ απλή κατασκευή που αρχικά έγινε για να κάνει πιο εύκολο το σκόνισμα των μελισσών με ζάχαρη άχνη. Στην πορεία όμως οι σκέψεις μου διαμορφώθηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε έχω αποκλείσει την χρησιμότητα του σκονίσματος ολοκληρωτικά από τους μελισσοκομικούς μου χειρισμούς όσον αφορά την καταπολέμηση του βαρρόα . Μπορείτε να δείτεσχετικό βίντεο πατώντας εδώ.

μελισσοστεγανή_σίτα_2
Η κατασκευή είναι εύκολη και μπορεί να γίνει μόνο με ένα μικρό πριόνι και ένα σφυράκι. δύο τελάρα καρφώνονται έχοντας μια σήτα ανάμεσά τους.

{adinserter Meli_post}

Στην πράξη αυτό το διάφραγμα μελισσών αποδείχθηκε χρήσιμο έτσι και αλλιώς οπότε δεν πήγε χαμένος ο λίγος κόπος που χρειάστηκε. Μια κατασκευή πραγματικά εύκολη. Αυτή η σήτα μπορεί να χρησιμεύσει σε συνενώσεις ( οριζόντια ) αλλά και όταν απλά θέλουμε να κρατήσουμε τις μέλισσες μακριά από κάποια πατώματα. Για παράδειγμα φέτος άφησα μερικά πατώματα ως πείραμα από την στιγμή που βγήκαν το φθινόπωρο από τα μελίσσια μέχρι και σήμερα έξω στην φύση με σκοπό να δω πως θα συντηρηθούν τα χτισμένα πλαίσια και προσβληθούν από τον Κηρόσκορο μέχρι να χρειαστούν και πάλι στα μελίσσια. Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι πολύ καλό, τα πλαίσια είναι άθικτα και στεγνά χωρίς καμία χρήση χημικών.

μελισσοστεγανή_σίτα_1
Η σήτα αυτή μπορεί να χρησιμεύσει επίσης ώς σήτα αερισμού.

Η μελισσοστεγανή σίτα όμως ήταν απαραίτητη για δύο λόγους :

{adinserter Meli_post}

  • Προστατεύει τα πλαίσια από εισβολείς ( μέλισσες , σφήκες κτλ )
  • Προστατεύει τους εισβολείς από τα πλαίσια!!!!! ( Σε περίπτωση που φέρουν κάποια ασθένεια το διάφραγμα δεν επιτρέπει την πρόσβαση στα πλαίσια και έτσι προστατεύονται οι ξένες μέλισσες ).

Έτσι λοιπόν τοποθέτησα τσιμεντόλιθους σε απόσταση, ένα άδειο πάτωμα, την σήτα, από πάνω πατώματα με πλαίσια αραιωμένα ( όχι 10 σε κάθε πάτωμα ) και στο τέλος ένα καπάκι με ανοιχτούς αερισμούς ώστε να δημιουργείτε ρεύμα αέρα. Μέχρι στιγμής το κρύο του χειμώνα διατηρεί πολύ καλά τα πλαίσια. Το μεγάλο στοίχημα θα παιχτεί τον Μάρτιο όπου και θα υπάρξει η λεπτή γραμμή ανάμεσα στην συντήρηση και την ανάγκη για χρήση των πλαισίων. Μένει λοιπόν να φανερωθεί πως θα είναι τα πλαίσια τότε, αν δηλαδή μπούνε απευθείας στα μελίσσια ή … θα πάνε για λιώσιμο! Τότε λοιπόν θα ξαναγράψω για αυτό το θέμα.

μελισσοστεγανή_σίτα_3
Το πέρασμα με ένα βερνίκι είναι απαραίτητο για να αντέξει στο χρόνο. Έτοιμη προς κάθε χρήση.

{adinserter Meli_post}

Στην κατασκευή τώρα χρειαζόμαστε από υλικά :

  • Λίγη σήτα διαστάσεων όσο ένα πάτωμα.
  • Λίγο λιγότερο από 2 μέτρα πήχη 2Χ2 εκατοστά.

Ένα συρραπτικό ξύλου ( χειρός είναι αρκετό ) βοηθά πολύ στην στερέωσή του μέχρι να καρφωθεί *. Δεν το έκανα πολύ ανθεκτικό καθώς οι δυνάμεις που δέχεται είναι κάθετες. Εσείς μπορείτε να το «δέσετε» καλύτερα.

Επίσης εσείς μπορεί να σκεφτείτε και άλλες χρήσεις του τις οποίες με χαρά θα ακούσω.

* Το συρραπτικό στις κατασκευές που κάνω είναι απαραίτητο. Κρατά τα ξύλα πολύ καλά μέχρι να καρφωθούν οριστικά. Πραγματικά λύνει τα χέρια.

μελισσοστεγανή_σίτα_4
Η σήτα κρατά τις μέλισσες μέσα στην κυψέλη και το μελισσοκόμο σε ήρεμη κατάσταση ώστε να κάνει τους χειρισμούς που θέλει.

{adinserter Meli_post}

Αφήστε μια απάντηση