Απόδοση σιροπιού ζάχαρης ανάλογα με την αναλογία

Άλλο ένα χειμωνιάτικο μελισσοκομικό άρθρο. Και λέω χειμωνιάτικο διότι λόγω των καιρικών συνθηκών απουσιάζει η δράση που κινητοποιεί την ψυχή όλων των μελισσοκόμων και τώρα όταν βρίσκω λίγο χρόνο να ξεψαχνίζω παρατηρήσεις από το ημερολόγιο, νούμερα και σχέδια για κατασκευές. Ας το παραδεχτούμε όμως πως η ανάπαυλα – ξεκούραση του σμήνους δίνει την ευκαιρία και στους μελισσοκόμους να ξεκουράζονται. Και φυσικά δεν εννοώ εμένα αλλά εκείνους που κουράζονται πραγματικά με πολλά σμήνη για να βγάλουν τα απαραίτητα. Και μιας και το έφερε η κουβέντα μέχρι στιγμής δεν είχαμε … κανονικό χειμώνα! Ελπίζω να έρθει έστω και καθυστερημένα ώστε να βουνά να είναι υγρά όταν πρέπει και να ζωντανέψουν τα άπειρα φυτά του τόπου μας.

{adinserter Meli_post}

Ας μη ξεφεύγω πάλι, το σημερινό θέμα προέκυψε από την ανάγνωση του πολύ καλού βιβλίου «Οι μελιτοφόρες μέλισσες και η εκτροφή τους του Werner Gekeler» το οποίο είχα παρουσιάσει παλαιότερα. Εκεί λοιπόν ( δεν το έχω μπροστά μου τώρα και δεν ξέρω σελίδα ) υπήρχε ένα πινακάκι το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ έδειχνε πως το «παχύ» σιρόπι που λέμε, εκμεταλλεύεται πιο αποδοτικά από τις μέλισσες σε σχέση με τις άλλες αναλογίες.

Θέλησα λοιπόν να επεξεργαστώ λίγο παραπάνω αυτές τις πληροφορίες και με λίγα μαθηματικά ( απλή μέθοδο των τριών που παρεμπιπτόντως είναι πολύ χρήσιμη στην μελισσοκομία ) να καταλήξω σε ένα πρακτικό πινακάκι το οποίο μας πληροφορεί τι ακριβώς φτάνει μέσα στην κυψέλη ως πραγματικό βάρος από το σιρόπι που δίνουμε στις μέλισσες. Ο λόγος φυσικά είναι η οικονομική απόδοση και αυτό ενδιαφέρει πολύ τους νοικοκύρηδες μελισσοκόμους.

Κάτι που αναφέρεται από παλαιούς μελισσοκόμους, βιβλία, άρθρα φόρουμ και μελισσοκομικά blog είναι πως το φθινόπωρο ταΐζουμε τα μελίσσια μας με χοντρό σιρόπι
( thick ) ενώ άλλες εποχές για διέγερση ταΐζουμε με λεπτό σιρόπι ( thin ). Επιτρέψτε μου να το διατυπώσω με έναν τρόπο που για το δικό μου μυαλό έχει μεγαλύτερη πρακτική χρησιμότητα.

Όταν σκοπός μας είναι να ταΐσουμε το σμήνος ( ασχέτως εποχής ) , δηλαδή θέλουμε να καταλήξει όσο περισσότερη τροφή γίνεται μέσα στα πλαίσια και ταυτόχρονα να μείνουν μερικά ευρώ παραπάνω στην τσέπη μας για να πάρουμε καμιά κηρήθρα παραπάνω… τότε τροφοδοτούμε χοντρό-πυκνό σιρόπι.

Υπάρχουν και άλλες μη μετρήσιμες καταστάσεις όπως η διέγερση, το χτίσιμο κτλ όπου δεν έχω κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει κατάλληλη αναλογία, οπότε κάντε ότι σας φωτίσει ο Άγιος Φιλάρετος. Απλά μια δική μου σκέψη είναι ότι όταν νομίζουμε πως κάποιο αραιό σιρόπι κάνει καλύτερα μια δουλειά… τότε μάλλον τα μελίσσια μας χρειαζόταν νερό!

Φτάνουμε λοιπόν στον πίνακα

{adinserter Meli_post}

πίνακας-σιρόπι-μελισσών

{adinserter Meli_post}

Συμπερασματικά μπορώ να πω πως ακόμη και αν τα νούμερα δεν είναι με ακρίβεια … χιλιοστού δείχνουν ξεκάθαρα πως το οικονομικό όφελος είναι μεγάλο και αξιοσημείωτο. Ταΐζοντας με χοντρό σιρόπι :

  • Σώζουμε μερικά ευρώ από τον λύκο στην τσέπη μας
  • Σώζουμε την μέση μας από το κουβάλημα γιατί χρειαζόμαστε λιγότερη ποσότητα σιροπιού ( βάρος ) για το ίδιο αποτέλεσμα
  • Σώζουμε το αυτοκίνητο από έξτρα δρομολόγια ακριβώς για τον ίδιο λόγο

Το σιρόπι με αναλογία 2 ζάχαρη : 1 νερό δίνει 25% περίπου περισσότερη τροφή μέσα στα πλαίσια για κάθε κιλό – ευρώ που δαπανούμε σε σχέση με την πολύ διαδεδομένη αναλογία 1:1 που όλοι λίγο πολύ θεωρούμε αυτονόητη. Πρακτικά αν κάποιος πριν τον χειμώνα θέλει οι κυψέλες του να ζυγίζουν από 11,2 κιλά περισσότερο η κάθε μια αν τροφοδοτήσει με σιρόπι 2:1 θα χρειαστεί 10 κιλά ζάχαρη. Αν δώσει σιρόπι αναλογίας 1:1 θα πρέπει να ΑΓΟΡΑΣΕΙ δύο επιπλέον σακουλάκια για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Αν αυτός ο άνθρωπος έχει 20 κυψέλες τότε να χρειαστεί 2Χ20 κιλά ζάχαρη επιπλέον, δηλαδή περίπου 40€ ενώ αν έχει 200 κυψέλες τα ευρωπουλάκια γίνονται 400. Φανταστείτε αυτή η δουλειά να γίνεται επί πολλά χρόνια… μιλάμε για κάποιες χιλιάδες ευρώ μόνο από μια αναλογία στο σιρόπι!!!

{adinserter Meli_post}

Ξέρω ότι για κάποιον σαν εμένα που έχει λίγες βασίλισσες το όφελος δεν είναι μεγάλο… αν μπορεί να πει κάποιος μικρό το όφελος της τάξης του 25%. Αλλά γενικώς σκέφτομαι σαν να είχα πάνω από 100 μελίσσια και παραπάνω! Έλα, και συ που διαβάζεις τώρα το ίδιο σκέφτεσαι… τα ίδια όνειρα βλέπουμε τα βράδια. Μελίσσια όσο φτάνει το μάτι…

Λοιπόν συνάδελφοι αν κάποιος έχει ένσταση στα νούμερα και έχω κάνει κάποιο προφανές λάθος παρακαλώ να με ενημερώσει ( δεν εννοώ τα δεκαδικά … ). Επίσης για οποιοδήποτε σχόλιο ή σκέψη ( πάνω στο άρθρο ) υπάρχει φόρμα στο τέλος της σελίδας.

Αφήστε μια απάντηση